CIRKUSIJADA: Vladajući bez kvoruma, Mostovci otišli, a Pernar vikao na Jandrokovića

Podijelite članak

most

Bilo je burno u Saboru kada se glasalo o amandmanima oporbe na mirovinsku reformu, a u jednom je trenutku srušen i kvorum.

Bilo je bure oko toga jer su zastupnici željeli pojasbniti zašto odustaju od nekih amandmana. Gordan Jandroković, redsjednik Sabora, upozorio je da nema rasprave o amandmanina.

“Vi radite budale od građana time što odbijate prijedloge sindikata na mirovinsku reformu”, vikao mu je Ivan Pernar iz Živog zida.

U Saboru je srušen i kvorum. Miro Bulj iz Mosta je dobacio: “Nemate većinu”. Ivan Pernar zatražio je stanku od 10 minuta, koju je odbio Jandroković. Iako su oporbeni zastupnici u Saboru, oni ne glasaju.

“Prekinite agoniju, stvarate cirkus u Saboru, nemate većinu i prekinite sjednicu”, poručio je Bulj Jandrokoviću.

Kvorum su vladajućima držali bivši SDP-ovci Milanka Opačić, Zdravko Ronko i Mario Habek, pa je reforma izglasana. Zastupnici Arsen Bauk i Krešo Beljak nisu štedjeli svoje kolege prebjege.

“Molim vas da se izvrši odluka Predsjedništva Sabora da se zastupnici članovi Kluba HNS-a i Kluba Milana Bandića premjeste na taj dio sabornice, da im ne bude neugodno da se samo tamo svijetle, a i da ne zagađuju prostor na kojemu stoje”, rekao je Bauk

.”Tražim stanku od deset minuta kako bi se klub HSS-a konzultirao oko toga kako naše kolege, gospođu Opačić i gospodina Habeka, spasiti od neugodnih scena, jer vidimo svi zajedno kad se okrenemo prema njima kako gutaju knedle i kako im je očito neugodno što su dio vladajuće većine”, rekao je Beljak.

U optužbama im se pridružio i MOST-ovac Nikola Grmoja.

“Mi nećemo sudjelovati u ovoj sramotnoj trgovini u kojoj zastupnici izabrani s liste SDP-a spašavaju ovu Vladu. Gdje nema ključnih koalicijskih partnera HDZ-a, znači Milorada Pupovca i zastupnika Dumbovića. Znači, ne želimo uopće ovdje biti, jer ako nije neugodno ovim zastupnicima, nama je neugodno.”

Nakon toga zastupnici Mosta napustili su sabornicu, a SDP-ovac Gordan Maras ponovno je napao Milanku Opačić.

“Gospodine predsjedniče, molim vas povrijeđeni Poslovnik, jer se ne poštuje odluka Predsjedništva Sabora o premještanju zastupnika koje je gradonačelnik Bandić kupio novcem zagrebačkih poreznih obveznika”, zatražio je Maras.”Ja nisam na prodaju. Nisam nikada ništa tražila. Ni od pokojnog Ivice Račana, niti od Zorana Milanovića, a još manje od Milana Bandića. Moje mjesto sam ovdje zaradila sa 25 tisuća preferencijskih glasova, što vi niste dobili niti ćete ikada dobiti na izborima. S druge strane, glasam ovdje i glasat ću samo za projekte koji su dobri za građane i ništa drugo”, rekla je Opačić, a Maras je odgovorio: “Kolegica Opačić dobila je ovdje najbolju potvrdu frenetičnim aplauzom HDZ-ovaca.”

Nakon toga Jandroković je Marasu izrekao opomenu i uskratio pravo na govor do kraja sjednice. Marasu je to drugi put ovaj tjedan da mu je zabranjeno govoriti u sabornici.

“Deprimira način na koji se stvara većina”, izjavila je čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, zatraživši još jednu stanku.

“Raspišite parlamentarne izbore. Povlačim se iz ovog cirkusa i u njemu ne želim sudjelovati. Tu se ne zna tko za koga glasuje”, poručio je Bunjac.

“Zakoni se donose proceduralnim nasiljem. Više se ne zna tko su zastupnici većine, a tko oporbe”.

Iz Sabornice se povukao i Ivan Lovrinović.

U toj atmosferi Sabor je većinom glasova izglasao mirovinsku reformu, a potom i Zakon o državnom inspektoratu.

Komentiraj