(BES)MISLENA ZABRANA: Zašto i dalje kriminalizirati kanabis?

Podijelite članak

kanabis
Zabrana kanabisa je i neučinkovita i besmislena. Koristi samo kriminalcima, a bilo bi bolje da se umjesto toga državne službe bave važnijim zadaćama, misli čak i jedan policajac. Politika to vidi još drugačije.

Nitko drugi do predsjednik Udruženja njemačkih kriminalističkih službenika (BDK) André Schulz se u tabloidu Bild založio za legalizaciju kanabisa u ovoj zemlji. On smatra kako je „povijesno gledano, zabrana kanabisa uslijedila samovoljno i sve do danas se ta zabrana nije pokazala niti inteligentnom, niti smislenom.”U ljudskoj povijesti nije bilo društva u kojem nije bilo nekog opojnog sredstva i to se mora prihvatiti. Zato se sindikat policijskih službenika zalaže da Parlament prestane kriminalizirati kanabis gdje je već i posjed minimalne količine krivično djelo.

Kao dodatni argument, ta zabrana samo „još potiče kriminalne karijere”, a na ulici ipak nije nikad bio problem nabaviti „joint”. Time policija samo razbacuje svoje vrijeme i sredstva na neučinkovite metode, umjesto da se bavi važnijim stvarima. Ima boljih načina borbe protiv ovisnosti, poput stvaranja pretpostavki za odgovoran odnos prema opojnim sredstvima i djelotvornog sustava zaštite djece i mladih.

MEDICINSKI KANABIS KREĆE U HRVATSKOJ: Za mjesec dana lijekovi u prodaji - cijena još nepoznata

Navala na „travu”

No među njemačkim političarima su goleme razlike u stavovima kada je riječ o legalizaciji marihuane. Tek prošle godine je dozvoljeno korištenje preparata na toj osnovi za medicinske potrebe, ali je i činjenica kako je mnogo građana sa kroničnim oboljenjima koji vjeruju da će im ti pripravci pomoći. Prema jednom ispitivanju, tri najveća njemačka zdravstvena osiguravatelja – TTK, Barmer i AOK su u proteklih deset mjeseci primila više od 13.000 zahtjeva za preuzimanje troškova terapije sa preparatima kanabisa, što je mnogo više nego što se očekivalo. Prije legalizacije je u Njemačkoj samo oko 1000 osoba imalo posebnu dozvolu za konzumaciju kanabisa, piše Deutsche Welle.

Kako upozoravaju u sindikatu liječnika Marburger Bund, zapravo je ta legalizacija medicinskih preparata na osnovi kanabisa sada ozbiljan problem u eventualnom nastojanju njegove legalizacije. Jer taj „medicinski” kanabis ima propisanu i mnogo višu razinu aktivnih tvari od „običnog” kojeg bi neko posadio u tegli u svom stanu. Utoliko se i taj liječnički sindikat protivi legalizaciji – makar ga zagovaraju čak i liječnici Njemačkog društva za medicinu ovisnosti.

Jer bez obzira na povećanu opasnost od ovisnosti takvog „super-kanabisa” za medicinske potrebe, ovisnost od drugih opojnih sredstva prihvaćenih u našem društvu, dakle alkohola i nikotina je dokazano veća nego kod marihuane.Čak i Francuska razmišlja o ublažavanju tradicionalno drastičnih zakona protiv narkotika u toj zemlji. Doduše tamo se razmišlja tek posjed količine kanabisa za osobne potrebe pretvoriti u prekršaj zbog kojeg bi se mogla odrediti globa. Dosad je to bilo krivično djelo, a i predsjednik Macron je obećao olakšati rad policije tako da se prestane baviti “banalnostima”.

Prema anketi agencije za istraživanje javnog mnijenja Forsa iz studenog prošle godine, legalizaciji kanabisa se najviše protive žene (70%), stariji od 60 godina (72%) te članovi demokršćanske i socijaldemokratske stranke (po 72%). Najviše zagovornika legalizacije je među osobama mlađim od 30 godina (43%), članovima stranke ljevice (55%), zelenih (46%), ali i populističke Alternative za Njemačku (41%).

Komentiraj