ANDREJ PLENKOVIĆ: Na Vladi ćemo imenovati 15 – 20 državnih tajnika

Podijelite članak

andrej plenković, premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u Saboru izložbu u organizaciji zastupnika Steve Culeja u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Izvješćuje: Željka Gulan

“Ova izložba fotografija je impresivna. Govori nam o jednom razdoblju o kojem trebamo uvijek voditi računa i o kojem će ova hrvatska vlada već sutra donijeti niz odluka i o jednoj radnoj skupini koja bi radila na izradi posebnog zakona o Vukovaru kao mjesto s posebnim pijetetom. Donijet ćemo niz konkretnih odluka iz različitih resora koji će manifestirati potporu Vlade i ministarstava gradu Vukovaru”, objasnio je premijer Andrej Plenković.

Kad je riječ o točkama dnevnog reda koje se tiču Vukovara, Plenković je rekao da će “nešto ostaviti i za sutra”, no otkrio je kolika se sredstva planiraju izdvojiti za obnovu Vodotornja:

“Mi smo vrlo jasno rekli da ćemo sva sredstva koja nisu prikupljena kroz ove vrijedne aktivnosti brojnih hrvatskih ljudi koji su pomogli u financiranju obnove Vodotornja, nadomjestiti odgovarajućim sredstvima iz državnog proračuna, iz Ministarstva regionalnog razvoja. Mislim da su ta sredstva u razini od oko 18 milijuna kuna”, poručio je Plenković.

U Vukovaru će sutra biti redovita sjednica Vlade, rekao je Plenković dodavši da je ovo prva takva sjednica u mandatu njegove Vlade koja je van Zagreba. Pet ili šest točaka bit će posvećene Vukovaru, a ostale su redovite točke poput imenovanja dijela državnih tajnika.

“Dio državnih tajnika bit će imenovan sutra. Jedno 15 do 20 njih. Bit će još i rebalans proračuna i dosta drugih točaka. Sveukupno 21 ili 22 točke. O ostatku državnih tajnika bit će na idućoj sjednici. Još dogovaramo, gledamo realne potrebe, funkcionalnost. Osnovni kriiterij državnih tajnika je funkcionalna nadležnost njih u okviru ministarstava, stoga je to precizan proces usuglašavanja političkih dogovora i stvarnih potreba u ministarstvima i to želim napraviti na racionalan i maksimalno učinkovit način”, rekao je premijer.

Osvrćući se na kadrovska pitanja i ocjenu kako je “prošloga puta” između HDZ-a i Mosta bilo dosta problema, Plenković je rekao da ih sada nema. “Nisam do sada vidio niti jedan problem, nema ih kao ni kod porezne reforme”, ustvrdio je premijer.

Na konstataciju kako ipak nekih problema oko porezne ima poput najavljenog Mostovog amandmana, odnosno izmjena zakona na dužnosničke plaće, Plenković je ponovio kako su na izborima dobili 61 mandat te da im do većine treba još 15.

“Nismo u poziciji da bilo što što želimo bude apsolutno. Poanta partnerstva je da svatko kaže što želi”, ustvrdio je Plenković dodavši da HDZ ima drugačiji stav o tome. Na dodatno pitanje – hoće li ipak podržati Mostovu inicijativu oko dužnosničkih plaća ustvrdio je kako je tu bio vrlo jasan.

Komentiraj