ALARMANTNO: Nedostaje nam 400 liječnika primarne zaštite – prosječna starost 52 godine

Podijelite članak
I LIJEČNIKE TUKU: Napadač slomio čeljust liječniku u Zadru - medicinari nezaštićeni
Ilustracija

U Ministarstvu zdravstva potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda za projekt Hrvatske liječničke komore “Kontinuirano stručno usavršavanje liječnika opće i obiteljske medicine” za što je osigurano 29,9 milijuna kuna.

Izvješće: Andrea Barać

Ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje da će zahvaljujući ovom projektu dio ljudi koji je razmišljao otići iz Hrvatske, ostati i prepoznati da se i tu može razvijati karijera i stjecati najsuvremenija znanja.

“Po milijunti put kažem, ljudski resursi, u ovom slučaju liječnici, su najvrijednije što imamo, a njihova edukacija i njihova najnovija znanja koja će stjecati kroz ovaj progam je nešto što će prvenstveno osjetiti hrvatski pacijenti”, izjavio je ministar zdravstva.

Ilustracija
Ilustracija

Ines Balin iz izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine podržava porjket, koji će, kako kaže, posebno biti od važnosti liječnicima u ruralnim sredinama koji nisu u mogućnosti putovati kako bi se dodatno educirali. No upozorila je na nedostatak liječničkog kadra.

“Nedostaje oko 400 liječnika primarne zdravstvene zaštite, a još je veći problem što je prosječna dob naših obiteljskih liječnika 52 godine i što će za tri godine 30 posto liječnika obiteljske medicine otići u mirovinu, a mi nemamo mladog kadra koji će nastaviti i pružiti kontinuitet zdravstvene zaštite našim pacijentima”, izjavila je Balin.

S obzirom na višemilijunski dug u zdravstvu najavljeno je rezanje troškova u bolnicama. Upitan hoće li mjere štednje ostaviti negativne posljedice na građane kao i povećati već preduge redove čekanja ministar Kujundžić odgovara:

“Bolnice samo trebaju racionalizirati. Dakle obaveza svih nas u zdravstvenom sustavu je smanjiti troškove tamo gdje se može smanjiti, a to znači pokušati napraviti što više posla s količnimo novca koju imamo i pokušati, tamo gdje smo nepotrebno trošili, ne trošiti. A u smislu postupaka i lijekova, naravno postoje pravila struke i tu se stvari ne mogu mijenjati”.

Dodao je i kako je na razini Vlade dogovoreno da će se dug veledrogerijama vraćati postupno na mjesečnoj bazi, u granicama mogućega te je svima u Hrvatskoj čestitao Svjetski dan zdravlja i poručio: “Ma kako bilo problema na dnevnoj razini, hrvatski zdravstveni sustav je stabilan i Hrvati se ne trebaju bojati. Ostat će svima dostupan na visokoj kvaliteti”.

Komentiraj