U HRVATSKOJ JE 157 STRANAKA: I nije ih dosta – pred izbore osnivaju se nove

U superizbornoj smo godini. Termin parlamentarnih izbora vladajući i dalje skrivaju, oni europski su u lipnju, dok će predsjednički biti krajem godine.

Izvor: Media servis

Osim poznatih aktera na političkoj sceni, podsjetili smo se tko su stari akteri i nove stranke, kako na nacionalnom, ali i lokalnom nivou.

Registar političkih stranaka Republike Hrvatske ne laže – od ovog vikenda imamo čak 157 stranaka, iako posljednja na tom popisu još nije službeno registrirana. Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, kako je i ranije najavio, prebacio se iz poduzetničkih u političke vode. Službeno je pokrenuo stranku koju je nazvao ‘Zajedno Hrvatska’.

“Bez zadovoljnih ljudi koji ispunjeno žive od svoga rada nema sretne zemlje, nema budućnosti za generacije koje dolaze. Postojeće političke strukture kao da se natječu da zemlja nazaduje. Svi koji su ogrezli u kriminal i korupciju bit će zauvijek izbrisani iz hrvatskog javnog prostora. U prvom ćemo mandatu podići plaće i mirovine na razinu prosjeka EU, a taj proces pretpostavlja privlačenje svježeg kapitala kroz jaki investicijski zamah, nove tvornice i radna mjesta”, priopćio je Todorić.

Prije gotovo tri mjeseca, stranku je osnovao i bivši predsjednik NO Ine i bivši ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić. Podsjetimo se što je tada poručio u Intervjuu Media servisa:

“Ovo što mi planiramo je dosta realno. Unutar četiri godine podići plaće za 50 posto. To se može napraviti kroz dva ključna modela. Jedan model usmjeren je na povećanje produktivnosti cijele države, smanjenje isključenje procesa državnog aparata, znači povećanje produktivnosti. S druge strane smanjenje troškova koje država ima i stoga smanjenje doprinosa na plaću i raznoraznih drugih doprinosa.”

Dobili smo i jednu stranku koja sama sebe naziva udrugom. Predsjednica Udruge Hrvatsko bilo Nada Šikić ovako je govorila u rujnu prilikom svečanosti osnivačke skupštine:

“Nikad neću dozvoliti postavljanje na pozicije podobnih, a ne izvrsnih. Politička pripadnost nije i neće biti razlogom zapošljavanja na bilo koja radna mjesta naročito ne ona o kojima ovisi prosperitet naše domovine. Nikad neću sastaviti sama izvorne liste, nastojat ću da se ovakva praksa u Hrvatskoj i zakonski ukine.”

​Stranku Odlučnost i pravednost nešto ranije osnovala i Karolina Vidović Krišto, kao i Milan Vrkljan – Pravedna Hrvatska. Osim na nacionalnom nivou, novo ime stiže i na lokalnoj razini. Riječ je o stranci “Plavi grad”, čije ime nam je u Intervjuu Media servisa otkrio nezavisni gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić koji kreće u lov na poziciju gradonačelnika.

“Ovo osnivanje stranke je isključivo potaknuto i motivirano baš ovom gradskom upravom. Sasvim sigurno ne bi, da je Tomašević imao kapaciteta i sposobnosti kvalitetno raditi svoj posao, ne bi mi danas ovdje razgovarali i ne bi se osnivala stranka u subotu.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!