STARI GRAD NA HVARU: Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Kristine i Ivice Ivana Marekovića

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” akademskih slikara kćeri i oca Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića bit će otvorena u ponedjeljak 1. kolovoza 2022. u dominikanskom samostanu sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru. Svečanost započinje nakon mise u 20.00 sati.

U programu će sudjelovati uime domaćina starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti, gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca mons. Antun Sente ml. i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Hvarski kantaduri, a izložbu će otvoriti generalni vikar Hvarske biskupije mons. Stanko Jerčić.

Organizatori izložbe su dominikanski samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru, Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba „’Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu” Kristine Mareković i Ivice Ivana Marekovića suvremeni je likovni prikaz najvećih hrvatskih duhovnih velikana koje su autori iz sisačkoga likovnog kruga oblikovali za 11. Dane hrvatskih svetaca i blaženika u Križevcima krajem svibnja 2019. godine. Izložba je nakon Križevaca putovala u petnaestak hrvatskih sredina, a zbog velikoga interesa izložba nastavlja svoj put i 2022. godine.

Trenutačno su u Hrvatskoj postavljene čak tri izložbe iz izložbenoga ciklusa „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koji vode Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Aktualna izložba Iris Mihatov Miočić postavljena je u samostanu franjevaca konventualaca u Puli, prošlogodišnja izložba Karin Grenc može se razgledati u crkvi Uznesenja BDM u Rijeci, dok se u Hvaru otvara izložba kćeri i oca iz obitelji Mareković ostvarena 2019. godine.