RAMA RUSKOM VELEPOSLANIKU: Zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće stati za govornicu

U New Yorku se sastala Opća skupština UN-a, kao i članovi Vijeća sigurnosti, a upravo se Vijeću došao obratiti ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izvor: Media servis

Sastanak je obraćanjem trebao otvoriti ukrajinski čelnik. No, ruskom ambasadoru Vasiliju Nebenziji to se nije svidjelo pa je prigovorio, a od predsjedavatelja, albanskog premijera Edija Rame dobio je odgovor nakon kojeg se dvoranom prošrio prigušeni smijeh.

“Prigovarate tome što će predsjednik Zelenski prvi govoriti pred članicama Vijeća. Postoji rješenje za to, ako se slažete. Zaustavite rat i predsjednik Zelenski neće stati za govornicu.”

Vijeće sigurnosti bilo je tema govora hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića pred Općom skupštinom UN-a. Pozvao je na reformu Vijeća rekavši kako se radi o glavnom instrumentu za osiguravanje globalnog mira i sigurnosti. Također, Milanović je pozvao na promjenu izbornog zakona u BiH, priznavanje Kosova te se založio za održivi razvoj.

“Svijet u kojem danas živimo zahtijeva zajedničke, globalne i usklađene napore kao ključ uspjeha u rješavanju ozbiljnih globalnih kriza. Čvrsto vjerujemo da moramo ojačati multilateralni sustav temeljen na međunarodnom pravu i pobrinuti se da bude učinkovit i pravedan, sposoban izdržati i dati rezultate koji će poslužiti za postizanje naših zajedničkih ciljeva, obveza i bolje budućnosti za ljude i planet”, rekao je hrvatski predsjednik.