PRIJAVLJEN DARIO KORDIĆ: Na video snimci zabilježene njegove sramne izjave

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović dostavio Tužiteljstvu BiH prijavu protiv Darija Kordića i drugih osoba zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz člana 145a stav (1), (3), (5) i (6) Kaznenog zakona BiH, za što je određena zatvorska kazna od najmanje tri godine.

“Ratni zločinac Dario Kordić je na javnom mjestu, kako je to prezentirano u snimci objavljenoj na društvenim mrežama, izjavio:

„Pitao me naš prijatelj sa sjevera Hrvatske, naše, integralne, je li vrijedilo zatvora, je li vrijedilo rata. Ja sam mu rekao: Sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila“, dok su ostali prisutni sudjelovali u izvršenju kazenog djela sramotnim aplauzom. Ratni zločinac Dario Kordić javno je izjavio da bi ponovio monstruozne ratne zločine nad ubijenom bošnjačkom djecom i civilima u Ahmićima, radi čega je zbog kršenja zakona ili običaja ratovanja, teških kršenja Ženevskih konvencija te progona na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubojstava, nehumanih djela te zatvaranja kao djela zločina protiv čovječnosti pravomoćno osuđen od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju na 25 godina zatvora, što obvezuje Tužiteljstvo BiH da na osnovu člana 132. stav (1) tačka d) Zakona o kaznenom postupku BiH zatraži od Suda BiH određivanje pritvora Dariju Kordiću jer bi zadržavanje na slobodi rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a na osnovu reakcija građana na društvenim mrežama i medijima”, navodi se u prijavi.

Podsjetimo, na snimci koju je N1 BiH objavio u subotu, a za koju se ne zna kad je nastala, Kordić kaže kako bi sve ponovio. Na objavu snimke reagirali su odmah iz Hrvatskog narodnog Vijeća BiH i poručili da ih je sram zbog takvih izjava te da traže hitnu reakciju političkog vrha.

“Sramimo se. Užasnuti smo i pogođeni izjavom haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića koji, kako se na snimci objavljenoj u javnosti vidi, okružen simpatizerima, poručuje da ne žali zatvora te da bi sve ponovio. Podsjećamo, radi se o osuđeniku za teške zločine poput onog koji se dogodio u Ahmićima 1993. godine kada je u masakru ubijeno 116 Bošnjaka”, objavili su, javlja N1.