PRETILOST KAO EPIDEMIJA: Prekomjerna težina može naštetiti majci i djetetu

Za djecu žena s prekomjernom težinom postoji povećana vjerojatnost da će se i sama udebljati i razviti sekundarne bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili dobiti srčane probleme u ranoj dobi.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pretilost je u svijetu dosegla „razmjere epidemije”. Više od polovice svjetske populacije moglo bi patiti od pretilosti do 2035. godine. To je više od četiri milijarde ljudi prema Svjetskom atlasu debljine 2023.

Sve više trudnica ima višak kilograma

Sukladno tome, broj trudnica s prekomjernom tjelesnom težinom u značajnom je porastu širom svijeta. U SAD-u, primjerice, oko dvije trećine žena ima previše kilograma na početku trudnoće.

„U Njemačkoj idemo sve više u tom smjeru”, kaže za DW Regina Ensenauer, voditeljica Instituta za dječju prehranu na Institutu Max Rubner u Karlsruheu. U Njemačkoj, prema podacima savezne evaluacijske studije „Perinatalna medicina: Pomoć pri porodu”, gotovo 44 posto žena već uđe u trudnoću s prekomjernom težinom ili je pretilo. U 2014. godini se radilo o 35 posto mladih majki.

Štete za djecu

Ako majka ima prekomjernu težinu, to može imati izravan utjecaj na nerođeno dijete. Regina Ensenauer kaže da već embriji dobivaju pogrešan biološki otisak jer se moraju prilagoditi prekomjernoj ishrani tijekom svog razvoja u maternici.

Ključno razdoblje je prvih tisuću dana – od početka trudnoće do kraja druge godine života – naglašava znanstvenica. „U tom se vremenu također određuje što će dijete kasnije voljeti. Okusni pupoljci potpuno su funkcionalni rano u razvoju, a fetus apsorbira tvari iz majčine prehrane kroz plodnu vodu.”

Kod potomaka trudnica s prekomjernom težinom zato je velika vjerojatnost da će se i sami udebljati i razviti sekundarne bolesti poput dijabetesa tipa 2 ili srčanih problema u ranoj fazi, rekla je za njemačku novinsku agenciju dpa profesorica medicine na Sveučilištu u Düsseldorfu.

Prekomjerna tjelesna težina predstavlja rizik za majku i dijete

Kod majki s prekomjernom tjelesnom težinom povećava se rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa (dijabetes tipa 4), a dijete također može oboljeti od dijabetesa zbog prekomjerne prehrane.

Osim toga, rizik od bolesti povezanih s trudnoćom znatno se povećava kod žena s prekomjernom težinom. To uključuje trovanje u trudnoći (preeklampsija), trombozu ili visoki krvni tlak povezan s trudnoćom. Osim toga, značajno se povećava vjerojatnost spontanih pobačaja i prijevremenih poroda, kao i carskih rezova jer se djeca žena s prekomjernom težinom često rađaju s većom porođajnom težinom.

Zdravo dobivanje na težini tijekom trudnoće

Značajno povećanje tjelesne težine tijekom trudnoće normalno je i važno kako bi se majci i djetetu osiguralo dovoljno hranjivih tvari. Ali buduća majka ne mora „jesti za dvoje”, kako joj se često savjetuje. Trudnice trebaju samo oko deset posto više kalorija dnevno nego prije trudnoće.

Žene normalne tjelesne težine dobiju u prosjeku oko 11,5 do 16 kilograma tijekom trudnoće. Beba pri rođenju u prosjeku teži oko 3.500 grama, posteljica teži oko 650 grama, maternica oko 1.300 grama. Dodatna količina krvi teži oko 1.250 grama, plodna voda oko 1.000 grama. Dodatne masne naslage teže oko 1.700 grama, a nakupljene tekućine oko 2.000 grama.

To je ukupno oko 11.400 grama, zbog čega se trudnicama preporučuje da se u trudnoći udebljaju najviše dvanaest kilograma. Ako se udebljate više od 20 kilograma, uzrok je često nepravilna ili preobilna prehrana. Stoga bi žene tijekom trudnoće trebale redovito pratiti svoju težinu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!