PREMIJER PLENKOVIĆ: “Većina građana nije svjesna da struju plaćaju 10 puta manje od tržišne cijene”

Na trećoj ovotjednoj sjednici Vlade, premijer Andrej Plenković se uvodno pohvalio da je Europska komisija odobrila partnerski sporazum s Hrvatskom koji sadrži nacionalne prioritete za financiranje kroz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027.

Izvor: Media servis

”Riječ je o devet milijardi eura sredstava regionalne politike za ravnomjerni regionalni razvoj, umanjivanje nejednakosti, stvaranje novih prilika za razvoj. Puno se radilo na tom dokumentu. Podsjećam da je zajedno s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti za ovo desetljeće na raspolaganju oko 25 milijardi eura za razvoj Republike Hrvatske”.

Podsjetio je premijer da je Vlada na ovotjednoj telefonskoj sjednici ponovno donijela Uredbu o najvišim cijenama naftnih derivata i najavio da će i dalje raditi na tome da cijena benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima za građane i gospodarstvenike. Ponovio je da svi resori u Vladi rade na paketu mjera kako bi ublažili posljedice energetske krize.

”Jer su cijene energenata trenutno na tržištima i cijene plina i cijene struje zaista toliko velike. Samo ću reći da većina naših građana nije ni svjesna da trenutno plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftiniju od trenutne tržišne cijene”.

Rekao je da će Vlada nastaviti voditi politiku zaštite standarda građana i omogućavanja normalnog funkcioniranja gospodarstva i da će iznaći dobro kalibrirane mjere.
”Koje će na pravedan način omogućiti kućanstvima da namiruju troškove svojih režija, voditi računa o cijelom javnom sektoru koji nisu klasični gospodarstvenici, ali isto tako različitim kategorijama gospodarstvenika. Na tom tragu sve razrađuje paket mjera”.

Zahvalio je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković na organiziranom sastanku s ratarima na kojem su poljoprivrednici iznijeli procjenu štete nastale zbog ekstremne suše, ali i upozorili na posljedice uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.
“Mislim da smo s paketima mjera koje smo do sada usvajali pomogli itekako cijelom sektoru poljoprivrede da ublažimo posljedice rasta cijene energenata”.

Potom je Vučković predstavila, a Vlada usvojila odluke o donošenju Programa potpore županijskim programima u sektoru mliječnog govedarstva i Programa potpore proizvođačima sjemenskog kukuruza. Ministrica je istaknula da su oba programa zajedno vrijedna 10,5 milijuna kuna.
“Na način da se uzgoj i prijevoz sufinancira do 50 posto, a kupovina uzgojnih junica do 100 posto od strane Vlade. Maksimalna potpora po pojedinim županijama iznosit će 500 tisuća kuna”.

​Što se tiče sjemenskog kukuruza, istaknula je da su zajedno s poljoprovrednicima izradili program koji je odobrila EK.
“Možemo reći da je dijelom zbog njega očekivana proizvodnja veća i te je sjemenski kukuruz umjesto na 850 hektara zasađen na 1.193 hektara. Za provedbu ovog programa osigurana su sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna na pozicijama Ministarstva poljoprivrede, a maksimalna pojedinačna potpora iznosi 35.000 eura”.