POSLJEDNJI ISPRAĆAJ: Tragično preminuli pilot HRZ Marka Novkovića sahranjen u Zadru

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića koji je tragično preminuo u nesreći pada školskog vojnog aviona ZLIN-242L, održan je uz najviše vojne počasti u utorak, 12. svibnja 2020. na groblju u Zadru.  

Priopćenje MORH-a prenosimo u cijelosti.

“Od Marka su se oprostili njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske. U Zadru je uz najviše vojne počasti održan posljednji ispraćaj tragično preminulog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnika Marka Novkovića

Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Obred je predvodio vojni ordinarij monsinjor Jure Bogdan. Zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske ocu preminulog pripadnika. Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Marka su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina “Krila Oluje”, čiji je član bio i natporučnik Novković, njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

“Hvala za sve po čemu si bio jedinstven i neponovljiv. Za tako kratko vrijeme ostavio si toliko snažan trag i postao naš prepoznatljivi znak. Možda si htio imati svu slobodu leteći na nebu. Naši pilotski koridori kao da su ti bili prekratki”, riječi su kojima se od natporučnika Novkovića pozdravio zapovjednik 392. eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić.

Na obredu je izvođenjem svečanih skladbi sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Nakon završetka obreda u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belafuži služena je sveta misa zadušnica.”