PO NALOGU EU TUŽITELJA: Uhićen bivši HDZ-ov ministar Tomislav Tolušić

U kuću bivšeg HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića u Virovitici došli su policijski istražitelji, neslužbeno po nalogu Europskog javnog tužitelja.

EPPO se oglasio priopćenjem u kojemu kažu da su zbog malverzacija u vinskom sektoru uhićene dvije osobe.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja”, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Oglasio se EPPO

Ured europskog javnog tužitelja objavio je priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti: “Dvije osobe uhićene u Hrvatskoj zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabu položaja i ovlasti

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, provodi hitne dokazne radnje danas, 7. srpnja 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe zbog sumnje na počinjenje subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti.”

Jedna od uhićenih osoba je bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.