NOVE MLADE SNAGE: MORH potpisao 550 ugovora o prijamu u djelatnu vojnu službu

vojska, hrvatska

Ministarstvo obrane RH je potpisalo 550 ugovora o prijamu u djelatnu vojnu službu vojnika i mornara, koji su pristigli u postrojbe Oružanih snaga RH.

Odabrani kandidati za vojnike/mornare s MORH-om su potpisali ugovore o prijamu u djelatnu vojnu službu na nekoliko lokacija, i to u vojarni „Lora“ u Splitu, „Zemunik donji“u Zemuniku, „Kamensko „ u Karlovcu, „Kune“ u Đakovu, „Vojarna 123. brigade“u Požegi, „Bilogora“ u Bjelovaru i u vojarni „Marko Živković“ na Plesu.Od 550 primljenih vojnika/mornara je 487 muškaraca i 63 žene, a prosječna starosna dob je 22 godine.

Sklapanjem ovih ugovora u cijelosti je realiziran Plan prijema osoblja za 2016. godinu od ukupno 800 vojnika/mornara, s obzirom da je u prvom tromjesečju već primljeno 250 vojnika/mornara u Oružane snage RH.

“Prijam vojnika i mornara u Oružane snage pomlađuje naš sustav. Upravo njihova mladost i iskustvo onih koji su u sustavu od ranije daju novu snagu i otvaraju mogućnosti daljnjeg jačanja Oružanih snaga“, rekao je načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske u kolovozu 2016. raspisalo je natječaj za ugovorni prijam vojnika/mornara u djelatnu vojnu službu. Prije prijema u službu u Oružane snage Republike Hrvatske kandidati/kinje prošli su odabirni postupak. Kandidati će biti upućeni na specijalističku vojnu obuku, odnosno probni rad ovisno o rodu, struci odnosno službi, a najduže do šest mjeseci. Nakon završene specijalističke obuke vojnici će biti raspoređeni na odgovarajuće dužnosti po iskazanim potrebama Oružanih snaga RH.

U skladu s potrebama službe s kandidatima/kinjama koji budu primljeni u djelatnu službu po isteku prvoga ugovora može se sklopiti drugi ugovor o vojničkoj službi u trajanju do pet, a potom se može sklopiti i treći ugovor u trajanju do šest godina, prenosi Media servis.