DAMIR JELIĆ: Obrazovni sustav i tržište rada moraju korespondirati – želimo potrebna zanimanja

 Damir Jelić 1

Obrazovanje i znanost imaju značajnu ulogu u gospodarskom programu HDZ-a. Temeljni je cilj usklađivanje obrazovnog sustava s tržištem rada, a kako to postići u programu je postavljeno kroz nekoliko elemenata od kojih najvažnije ističe Damir Jelić, bivši saborski zastupnik i dugogodišnji gradonačelnik Karlovca, drugi na listi HDZ-a u VII. izbornoj jedinici.

“Prvi je dualno strukovno obrazovanje, što zvuči možda prilično učeno, a radi se zapravo o povezivanju obrtničke komore  i gospodarske komore sa srednjim školama, strukovnima, u kojima učenici od prvog razreda uče kvalitetniju praksu kako bi danas, sutra bili što bolji majstori sa svojim zanimanjima”, kaže Jelić.

“Vrlo je interesantan program jer time motivira i sve one učenike koji se nakon osnovne škole ne kane više školovati, a velik je broj takvih u Hrvatskoj, jer već od prvog razreda srednje škole može se nešto i novca dobivati, što sigurno veseli kako učenike tako i njihove roditelje.”

U programu HDZ-a kao jedan od temeljnih elemenata postavljeno je i cjeloživotno učenje, jer je tržište rada prilično dinamično u modernim vremenima, pojašnjava Jelić.

“Dakle, tu bismo mi poticali na različite načine inkubatore i start-apove, gdje bi kod start-apova se odbijalo 30 posto ulaganja od porezne osnovice za mlade i time ih motiviralo da poduzetnički duh šire i kreću što dalje, što čvršće i dublje svoje ideje provoditi u djelo. Damir Jelić 2

Jednako tako i rješavanje stambenog pitanja bi kroz subvencioniranje kamata indirektno potaklo i građevinsku industriju i ste strane bi mladi stručnjaci, mladi ljudi, mogli što brže i što bolje oformiti vlastitu obitelj rješavanjem stambenog pitanja.”

Prema programu HDZ-a za istraživanje i razvoj do kraja mandata iznosilo bi dva posto BDP-a, a Damir Jelić objašnjava i što bi se time postiglo.

“Time bi se moglo postići da bi se mnogi resursi usmjeravali na taj način u one prostore gdje upravo inovatorstvom i novim idejama može doći do niza radnih mjesta. Ja dolazim iz grada Karlovca, gdje sam gradonačelnik, u kojem su upravo inovacije u industriji, recimo u industriji oružja ili u kemijskoj industriji, stvorile čuda i na tisuće radnih mjesta. I to je zasigurno budućnost Lijepe naše. Ne bih htio ovdje preskočiti niti stipendije za studente za stem zanimanja gdje je matematika dominantna – 3.000 i 8.000 za one učenike srednjih škola koji su u obrtima.”

Ovakvim mjerama, smatra Jelić, može se postići da obrazovni sustav i tržište rada korespondiraju zajedno i da se školuju ona zanimanja koja su potrebna kako bi se smanjio broj zaposlenih, odnosno povećao broj zaposlenih i samim time i povećao bruto nacionalni dohodak.

.