ANTE ŠPRLJE: Hypo grupacija je tijekom 20 godina proširila veliki skup kriminalnih radnji

ante šprlje

Ante Šprlje, ministar pravosuđa na odlasku, na pressici je govorio o slučajevima oko Hypo banke u Hrvatskoj, o čemu je dosta pisano, a posebno i proteklih dana.

“Bili ste svjedoci da su se pojavile razne informacije o tijeku postupaka vezanih za hrvatske državljane, kao i slučajeve koji su se pojavili u Hrvatskoj, a daju indicije da se radi ovelikom kriminalnom problemu na području Hrvatske. Prije mjesec dana započeo sam kontakte s austrijskim kolegom, šefom povjerenstva austrijskog parlamenta za Hypo skandal. Prema informacijama koje smo dobili i u koje smo se mogli sami uvjeriti očito je da je Hypo grupacija na području Hrvatske tijekom gotovo dva desetljeća proširila veliki skup kriminalnih radnji. Želim pozvati pa čak i prozvati velik broj državnih tijela za pasivnost i da se uključe i daju izvješća o tome što su radila”, rekao je Šprlje.

Istaknuo je kako je najviše suspektnih kriminalnih radnji vezano za istarsko područje i područje grada Zagreba. U igri su sumnjivi financijski poslovi i poslovi s nekretninom.

“Bilo koja opcija koja dođe na vlast morat će uložiti napore u jačanje pravosudnih tijela i institucija koje se bave otkrivanjem financijskih prevara. Riječ je o vrlo složenom obliku korupcije koji se proširio diljem Hrvatske. Puke priče o reformama su nemoguće ako se ne podigne ulaganje u ovaj sustav”, kazao je Šprlje.

Nije mogao o imenima, ali je ponovno pozvao da institucije provjere imovinu osoba koje se spominju u slučaju, koja je nesrazmjerna s njihovim primanjima. Poziva instutucije da se očituju i o navodima u medijima. Suspektno poslovanje u Hrvatskoj proteže se u stotinama milijuna kuna, rekao je Šprlje, a uz Istru i Zagreb spomeno je i otok Pag.