“AFERA” RIBARNICA I VEČERA: Stranka Centar nije samo Ivica Puljak – kaže Dalija Orešković

Prostor ribarnice u Splitu gradonačelnik Ivica Puljak je dodijelio na tri mjeseca jednom ugostitelju bez natječaja, a onda je sa svojim zamjenikom ondje i sam večerao.

Reagirala je Puljkova pročelnica za gradsku imovinu Maja Đerek koja je naložila obvezu javnog natječaja, a oglasilo se i Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Na sve je na Facebooku reagirala i Dalija Orešković, saborska zastupnica, koja je napisala:

“Prepoznavanje situacija sukoba interesa od strane građana i medija, na neki je način moja profesionalna ostavština. Iako Povjerenstvo više nije isto kao što je nekada bilo i unatoč tome što je HDZ promjenama Zakona značajno suzio ovlasti tog tijela, javnost i nadalje pamti što sam i kako sam radila dok sam bila na funkciji predsjednice njegovog prvog saziva. Na to sam ponosna, no ujedno me to obvezuje da ostanem dosljedna vrijednostima po kojima sam tada prosuđivala-

Neovisno o tome kakvu će odluku donijeti Povjerenstvo povodom otvorenog predmeta, ovaj slučaj narušava povjerenje građana i integritet Ivice Puljka, i kao gradonačelnika Splita, i kao predsjednika stranke.

Stranka Centar nije samo Ivica Puljak kao gradonačelnik Splita. U stvaranje Centra kao novog političkog subjekta uložen je entuzijazam i rad mnogih ljudi, kao i moj prethodni javni i politički kapital. Centar koristi ono što smo svi doprinijeli da se dođe do rezultata, pa tako i ono što se veže uz moje ime, sve dok sam formalno članica predsjedništva i politička tajnica stranke.

Zanima me što drugi članovi Centra misle što su vrijednosti na kojima bi se Centar trebao graditi i s čim bi nas građani i birači trebali povezivati?

Je li vrijedno uloženog truda, vremena, pa i financijskih sredstava, da se brend Centra koji se još uvijek povezuje i s mojim kredibilitetom, konzumira jednim nenaplaćenim obrokom ribe za sada neutvrđene vrijednosti? Je li glavni tajnik koji je na svom Facebook profilu objavio slike s večere pozivajući građane da i oni dođu objedovati dobru spizu u restoranu kojem je gradski prostor dan bez javnog natječaja, primjer kako bi se Centar ponašao da ima vlast na nacionalnoj razini? Ili su to gradonačelnik, dogradonačelnik i vrhuška stranke koji dok se goste i časte ne vide ništa sporno u tome što istovremeno potpredsjednica stranke u svom angažmanu obavlja svoj privatni posao za taj isti restoran?

Centar ima izbor. Ili će biti stranka promjena, a to traži da neke stvari i sama stranka u svojim redovima mijenja. Ili će nastaviti ići putem u kojem zbog neprepoznavanja sukoba interesa, nepotizma, klijentelizma i pogodovanja, nikada neće razviti svoje potencijale, niti će kao politički projekt postati ono što je mogao i trebao biti.”