PLENKOVIĆ I POMILOVANJIMA: To je orkestrirana akcija koja dijeli društvo

Nakon što je utvrđen dnevni red na sjednicxi Sabora, počelo je aktualno prijepodne. Prvo pitanje premijer postavio je zastupnik Hrvoje Zekanović.

“Radi se o mogućnosti pomilovanja Perkovića i Mustača, već ste dali svoj stav, ali volio bih da pred svim zastupnicima jasno i glasno čujemo vaš stav o ovoj temi. Ne znam je li tko primijetio da je jedan od potpisnika pisma za pomilovanje jedan od glavnih zagovornika sličnih teorija kao i glasnogovornik Kremlja, a radi se o admiralu Domazetu Loši koji itekako pokušava relativizirati rusku agresiju na nezavisnu Ukrajinu, rekao je Zekanović dodajući da se radi o sramotnom prijedlogu.

“Prvo, HDZ je protiv, to smo jasno rekli nekoliko puta. Smatramo da ovakva inicijativa treba ići od onih koji za to imaju naslov. Neki dan je u splitskoj politici ova propala ekipa koja je vodila Split godinu dana i ničim izazvana odvela Splićane na izbore govorila o aluziji o smokvinom listu, ovo ovdje je krošnja listova ničim izazvana na štetu onih koji su potpisali apel i mislim da je to jedna velika slabost onoga tko je trebao podnositi zahtjev, a to je pravni zastupnik ili obitelj, a ponajviše slabost onog koji šuti i čeka da vidi što ćemo kazati, a to je koji prema Ustavu RH jedini ima pravo davati pomilovanja, premda je u kampanji govorio da je to institut koji se neće koristiti, premda na 275 proslijeđenih zahtjeva od strane ministarstva pravosuđa nije odgovorio niti na jedno. Nepotrebno uvlačenje heroja Domovinskog rata u temu koja dijeli društvo, premda će izazvati podjele među generalima, braniteljima i općenito u hrvatskom biću. Hrvatska je vidjela puno orekstriranih akcija, ovo je jedna od tih. Mi sa strane Vlade nemamo nikakve ingerencije, odlučit će netko drugi što će biti, odgovorio je Plenković, kako javlja HRT.

“Vaša opaska o glasnogovorniku Kremlja je zanimljiva. Ja sam poslao pismo predsjedniku za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost 24. veljače, na dan kad su se dogodile tektonske promjene za europski kontinent, međunarodni poredak, odgovora nema. Da je obrnuto ja ne bih mogao proći po hodniku da nema 100 pitanja zašto se nismo sastali. Šteta koja nam je pričinjena nekim izjavama se potvrdila. Nema sastanka VNS-a, a pitanje je hoće li ga i biti. Nama kao Vladi ne treba, mi smo svoje odluke donijeli, iza njih stojimo, iza njih stoji solidarnost naroda prema Ukrajini. Oni koji nam čine štetu neka se zapitaju jesu li za to dobili mandat”, dodao je premijer.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!