POTICANJE NA TERORIZAM: Policija istražuje u pet županija – ima i privedenih

Policija na području pet županija istražuje nekoliko osoba koje sumnjiči u počinjenje kaznenog djela – Javno poticanje na terorizam, stoji u priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje prenosimo u cijelosti.

“Policijski službenici Uprave kriminalističke policije u suradnji s nadležnim Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu na području 5 policijskih uprava – zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske – provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na terorizam.

Radi se o istraživanju sumnji u radnje kojima se potiče na narušavanje temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih ili društvenih struktura Republike Hrvatske napadom na tjelesni integritet drugih osoba i na javne objekte. Današnjim radnjama obuhvaćeno je više osoba s navedenih područja koje su pod nadzorom policije.

Tijekom današnjeg dana i narednih dana provodit će se dokazne radnje pretraga objekata, vozila i druge opreme važnih za ovo istraživanje.”

Kako neslužbeno doznaje Index, među privedenima je Marko Francišković. On je u srijedu u Šibeniku održao skup pred 50-ak ljudi.

Prosvjed je danima na Facebooku najavljivao kao  “veliko okupljanje hrvatskih ratnika spremnih za oslobađanje Hrvatske”, a slogan je bio “Mobilizacija Dalmacija”.

Francisković je bio i jedan od govornika na nedavnim prosvjedima u zagrebu, a već je prijavljen jer je prosvjednike vodio do zgrade HRT-a.