VLADAJUĆI PRIHVATILI IZVJEŠĆE HRVOJ-ŠIPEK: Sustav DORH-a se raspada, kaže Milanović

Kako to obično petkom biva, saborski zastupnici glasovali su o mnogim zakonskim izmjenama i prijedlozima.

Izvor: Media servis

Tako su u hitnu proceduru poslane izmjene Zakona o zaštiti pučanstva kojima se uvode kazne do 50 tisuća kuna za nepoštivanje Covid potvrda, a najviše komešanja oporbenih zastupnika izazvalo je prihvaćanje izvješća o radu DORH-a čija je čelnica već danima u fokusu javnosti.

Glasove ZA usporedili su s glasom podrške za korupciju.

Kao što je premijer Andrej Plenković najavio, parlamentarna većina je sa 77 glasova, naspram 49 protiv, uspjela prihvatiti izvješće o radu DORH-a za prošlu godinu. Jasan je to znak da uoči teza o njenoj intervenciji, ili bolje rečeno, zatvaranju očiju u aferi bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac, ima podršku vladajućih. Uoči samog glasovanja MOST-ovac Nikola Grmoja, HSS-ovac Krešo Beljak i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

”Vi ste toliko ogrezli u toj korupciji da se ne možete suzdržati ni tamo gdje su najveće kontrole, gdje su EU fondovi”.

”Predlažem da barem Vi ili članovi HDZ-a dignite protiv njega kaznenu prijavu Zlati Hrvoj-Šipek da nas uvjerite da će ta prijava proći i da će Grmoja završiti u zatvoru i da onda znamo da imamo Državno odvjetništvo neovisno o politici”, rekao je Beljak.

“Vi znate da mi nismo prijavitelji i mi se možemo nosii s teškim riječima i optužbama, čak i kad su lažne”, odgovorio je Jandroković. ”

“Institucije ne rade svoj posao otkako je HDZ stavio šapu na njih”, tvrdi čelnik SDP-a Peđa Grbin. ”Nama Europska unija mora spašavati obraz, mora spašavati vladavinu prava jer očito od trenutka kada je HDZ preuzeo upravljanje države tome sami ne možemo doskočiti. Poštovane, kolegice i kolege, u ovom trenutku minimum odgovornosti prema nama, prema našem društvu, prema našoj državi je zahvaliti ovoj glavnoj državnoj odvjetnici i reći doviđenja i na njeno mjesto dovesti nekoga tko će biti u stanju raditi svoj posao”.

Dalija Orešković iz stranke Centar imala je kratku, ali jasnu poruku kolegama zastupnicima. ”Svaki glas za prihvaćanje ovog izvješća znak je podrške korupciji koja je prožela sve pore države i društva”.

Davor Bernardić iz Kluba socijaldemokrata nije odolio ne osvrnuti se na premijerovu najavu ”pomilovanja” Hrvoj-Šipek.

”Ovdje se premijer i ovaj tjedan hvalio kako je DORH neovisan, kako nema utjecaj na pravosuđe, a s druge strane izašao je danas članak u jednim dnevnim novinama gdje kaže da je HDZ odlučio pomilovati dotičnu glavnu državnu odvjetnicu. Moje je pitanje kako je HDZ odlučio pomilovati glavnu državnu odvjetnicu ako se navodno ne petlja u rad DORH-a?”.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić jasno je iznio njihov stav oko rada pravosudnih tijela.

”Nikome od nas u HDZ-u, koliko god to oporbi zvučalo nuvjerljivo i htjela u javnost plasirati drugu tezu je način postupanja i djelovanja dužnosnika HDZ-a. Punu potporu dajemo DORH-u i državnoj odvjetnici u njezinom neovisnom radu”.

Da ja nešto trulo u DORH-u je više nego očigledno, nije ovo prvi put da se propituje njihov rad. U tom smjeru razmišlja i sam predsjednik Zoran Milanović koji kaže da se sustav Državnog odvjetništa raspada.

”Spašava se glava glavnoj državnoj odvjetnici koja je očito spašavala glavu članici predsjedništva HDZ-a. Ne možeš očekivati, bilo bi nadrealno, da je onda HDZ zbog toga kazni. Ne znam na koje promjene mislite, da dovedemo pauna na čelo DORH-a, to bi recimo bila radikalna promjena ili albino jelena, imaju u Uredu predsjednika dva albino jelena, pa možda da to bude radikalna promjena”.

Ni jelen ni paun, a ni nova osoba na čelu DORH-a ne može dovesti do promjena, jer problem seže puno dublje.