DO ZDRAVLJA IZ PRIRODE: Šalica čaja – prva linija obrane od viroze i gripe
Ljeto je iza nas, a uz hladnije dane polako ulazimo u jesen koja donosi svoje izazove. Uz niže temperature i svježa jutra svakako treba imati na umu i to da prijelazno razdoblje obilježava pad imuniteta i “hvatanje” raznih neželjenih virusa.
Vjerojatno se svatko, barem jednom, susreo s gripom i virozom, odnosno s njihovim neugodnim simptomima i liječenjem istih.
Iako ove bolesti ponekad mogu biti i kronične, virozu se može suzbiti u samom početku, ako na vrijeme prepoznate njezine simptome.
Među najboljim prirodnim lijekovima su – čajevi.
Njihovo konzumiranje jača i čisti organizam, i jedina su uistinu učinkovita obrana od viroze i gripe, piše Alternativa za Vas.
Viroza i gripa – bolesti hladnih mjeseci
Viroza i gripa su zarazne virusne bolesti koje od pamtivijeka prate čovjeka, a prenose se zrakom.
Iako se često uzimaju zdravo za gotovo, ove bolesti mogu prerasti u druga kronična oboljenja (npr. upala pluća) koja zahtijevaju liječničku pomoć, pa čak i hospitalizaciju.
Ipak, većina ljudi ih samostalno savlada unutar nekoliko dana.
Za razliku od klasične prehlade ili viroze, gripa dolazi naglo.
Simptomi gripe su: visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavoboljajaki i suhi kašalj, osjećaj malaksalosti i umora, te groznica.
Iako konvencionalna medicina za gripu još uvijek nema lijeka, već samo gasi simptome ove bolesti, alternativna medicina nudi učinkovite načine prevencije i suzbijanja gripe u obliku čajeva od ljekovitog bilja.
7 čajeva koji štite od virusa
Kako biste što spremnije dočekali virozu i gripu, kao i moguće posljedice tih bolesti, donosimo vam izbor ljekovitih čajeva.
Čajevi su se pokazali kao najefektniji saveznici u uklanjanju simptoma i jačanju organizma.
1. Metvica
Čaj od metvice sadrži aromatične spojeve koji su provjereno učinkoviti u borbi protiv viroze i gripe.
Tu je još i obilje kalcija, kalija i vitamina B, koji značajno jačaju imunitet.
Ekstrakt metanola iz metvice smanjuje mučninu, želučane tegobe, opušta crijeva te smirujuće djeluje kod simptoma proljeva i želučanih grčeva.
Metvica je biljka s mnogim zdravstvenim blagodatima, a kada je u pitanju čajni pripravak, tada se koriste: listovi biljke, stabljika s listovima i cvjetovima.
Danas je poznata zelena, crna i bijela metvica.
2. Đumbir
Đumbir i njegova pikantna aroma odavno su poznati kao iznimno djelotvorni.
Posebno ga se preporučuje kada su u pitanju prehlada i gripa zbog njegovog zagrijavajućeg učinka.
Đumbir zagrijava tijelo i potiče preznojavanja što pomaže kod groznice.
Također, đumbir svojim nutritivnim sastavom pomaže kod: začepljenih sinusa i suhog grla, glavobolje i migrene, ublažava osjećaj mučnine, smiruje tonus želudca i neutralizira želučanu kiselinu.
Jedna čajna žlica đumbira u prahu dovoljna je za jednu šalicu čaja. Prelijte je s 2 dl kipuće vode. Malo sačekajte, procijedite, te po želji stavite limun i med.
Čaj se može piti topao ili ohlađen – blagotvoran je u svakoj varijanti.
3. Bazga
Kada govorimo o bazgi svakako treba napomenuti njezino antivirusno djelovanje, po čemu je neizostavni dio prirodne terapije protiv gripe.
Aktivni sastojci bazge uvelike pomažu kod liječenja dišnih infekcija, upale sluznice i upale grla.
Potiče znojenje i time čisti organizam od toksina te olakšava iskašljavanje. Glavno oružje bazge su flavonoidi – snažni antioksidansi koji štite stanice od oštećenja.
Čaj od bazge pripremite tako da 3 – 5 grama suhih cvjetova prelijete s 250 ml vruće vode (1 šalica) te ostavite da malo odstoji, a zatim procijedite.
Po želji možete dodati med. U slučaju upale grla koristite ohlađeni čaj.
4. Stolisnik
Stolisnik je ljekovita biljka koja se odavno upotrebljava za liječenje raznih bolesti.
O njegovoj snazi govori i legenda koja kaže da je Ahilej bio neranjiv zato što mu je cijelo tijelo, osim pete, bilo utrljano u ovu biljku.
Čaj od stolisnika potiče znojenje, čime se smanjuje temperatura. Veoma je djelotvoran kod želučanih tegoba i nadutosti te pomažu u liječenju mokraćnih putova.
Priprema čaja je jednostavna – 1 čajnu žlicu čaja od cvjetova stolisnika prelijte s 250 ml vruće vode. Ostavite da kratko odstoji, procijedite i možete ga piti.
5. Klinčić
Osim što je poznat kao neodoljivi začin, klinčić ima brojne zdravstvene blagodati za vaš organizam.
Djeluje kao antiseptik i analgetik, a bogatstvo magnezija, vitamina E i vitamina K pomaže pri sniženju tjelesne temperature.
Klinčić se također pokazao i kao as iz rukava za odčepljenja sinusa i dišnih putova. Za pripremu čaja potrebno je jednu jušnu žlicu cijelih klinčića kuhati 20 minuta u jednoj litri vode.
Kada je čaj gotov, pustite da se malo ohladi i procijedite. Možete ga piti vrućeg ili hladnog. Ovaj recept je dovoljan za 4 doze (šalice) čaja.
6. Sladić
Drugog imena “slatki korijen”, sladić je odličan kao protuupalno sredstvo kojim se potpomaže izlučivanje sluzi iz respiratornog trakta.
Posebno se preporučuje kod osjećaja grebanja u grlu ili, pak, kod prave upale grla. Na istoku se odavno koristi kao lijek za kašalj i astmu.
U sastavu sladića nalazi se pravo bogatstvo flavonoida, fitoestrogena i glicirizina.
Ako ste se odlučili za čaj od sladića uzmite 3 g ovog korijena, namočite ga u 1,5 dl hladne vode i zagrijte do vrenja. Pustite da se ohladi, ocijedite i pijte do tri puta dnevno.
Uz sve blagodati, ipak treba paziti s doziranjem zbog određenih nuspojava. Najbolje se držati provjerene recepture – do tri šalice čaja dnevno.
7. Zeleni čaj
Od svih navedenih čajeva, zeleni čaj je sigurno najpoznatiji i najrašireniji. Kinezi ga pripravljaju više od 4.000 godina, i to, s razlogom.
Dobiven od kineskog čajevca, zeleni čaj je prepun antioksidansa kao što su polifenoli i kvercetin.
Upravo ovaj drugi je značajan u borbi protiv virusnih upala te je iznimno važan u podizanju imuniteta i čišćenju organizma. Kod pripreme čaja treba biti oprezan.
Kako biste sačuvali sva ljekovita svojstva zelenog čaja, nemojte upotrebiti kipuću za spravljanje, već vodu temperature oko 75 stupnjeva.
Za jednu šalicu dovoljno je 2 – 4 g zelenog čaja. Pazite da vrećica (ili listići) čaja ne stoje dugo u vodi, idealno je 2 – 3 minute. Za bogatiji okus možete dodati med i limun.