ANTON KLIMAN: Koja je tajna prihoda od turizma većeg od osam milijardi

Anton Kliman

Podaci upućuju na rekordnu turističku sezonu. Prihodi od turizma mogli bi premašiti rekordnih 8 milijardi eura. U razgovoru za Media servis resorni ministar Anton Kliman govori o tajni uspjeha, ali progovora i o slabim točkama.

Razgovarala: Ines Cvitanović (Media servis)

“Hrvatska je hit turistička destinacija. Tajna uspjeha je u dugotrajnom i sistematičnom radu svih aktera na turističkoj sceni od privatnih ulagača preko jednica lokalne samouprave do turističkih zajednica, pojašnjava Kliman.

Ta sinergija privatnog i javnog je dovela do rekordnih rezultata u hrvatskom turizmu ove godine.

“Hrvatski turizam nosi Jadran, a udarna snaga naše ponude su hoteli.”U tom dijelu prednjače hoteli. S 13 posto kapaciteta čine oko 50 ukupnih prihoda. Oni su perjanice usluge i konstantno su naš proizvod broj 1.!Kampovi su zabilježili krizu početkom 6. mjeseca uvjetovanu vremenskim prilikama, ali daljni razvoj situacije išao im je na ruku. Da bi radili još i bolje Ministarstvo mora napraviti svoj dio posla i donijeti Zakon o turističkom zemljištu, nastavlja Kliman.

Posla ima i po pitanju privatnog smještaja koji nezaustavljivo raste.

“Morate znati da samo u jednom danu početkom srpnja u Splitu je bilo 500 zahtjeva za kategorizaciju. Očekujem da je tako i u drugim mjestima i to sigurno stvara inflaciju ponude na tržištu.”

Ističe da s tim sektorom treba bolje upravljati u sljedećem periodu i podignuti kvalitetu samog privatnog smještaja da bi mogao biti konkurentan na europskom i svjetskom tržištu. Danas imamo svašta po tom pitanju na tržištu. Pitanje kvalitete i osmišljavanje turističkih proizvoda s tom kvalitetom u destinaciji će dovesti do razlučivanja onih koji su se opredijelili za turizam, od onih koji su shvatili da je iznajmljivanje soba i apartmana samo socijalna kategorija gdje mogu popuniti svoj budžet bez dodatne usluge prema gostu. Tu će se stvari iskristalizirati, kvaliteta će sigurno opstati.

Bez obzira na pojedine slabe točke prihodi od turizma ove godine mogli bi premašiti rekordnih 8 milijardi eura.

“Ove brojke koje imamo na stolu daju nam za pravo vjerovati da ćemo preći 8 milijardi eura i u to sam potpuno siguran. I 9. mjesec nam je dobro bukiran.”

Posebno je zadovoljan rekordnim srpnjem i izbjegavanjem srpanjske rupe, a i kolovoz je krenuo dobro. U rujnu ako realizacija bude u skladu s najavama ne sumnja da ćemo dostići magičnu brojku od 8 milijardi eura. Brojku koja turizam čini neupitnom gospodarskom zvijezdom. Kako dalje?

“Mi ne možemo težiti samo elitnom turizmu, ali možemo biti elitni u pružanju usluge. Imati dobre objekte, uslugu, zadovoljne ljude u turizmu. To nam je jedna od sljedećih bitaka koje moramo izvojevati, da ljudi imaju dostojne plaće kao radnici u turizmu, jer ipak je čovjek ključ uspjeha u turizmu uvijek.”