RASTE INFLACIJA: Cijene su u prosjeku više za 12,3 posto u odnosu na prošli srpanj

Hrvatska svjedoči ponovnom rastu inflacije i to onoj od 12,3 %. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u srpnju 2022. u odnosu na prošli mjesec u prosjeku su više za 0,4%.

Izvor: Media servis

U odnosu na srpanj prošle godine u prosjeku su više za 12,3%, dok su u godišnjem prosjeku više za 7,1%, objavio je Državni zavod za statistiku. Na godišnjoj razini najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je vezan za prijevoz, hranu i bezalkoholna pića te usluge u hotelima i restoranima. Inflacija će nas pratiti u sljedećem desetljeću, rekao je za Media servis ekonomski stručnjak Damir Novotny.

“Jednostavno su cijene u okruženju rasle pa će rasti i u Hrvatskoj. Naročito je vidljiv porast cijena energenata i hrane kao posljedica ne samo agresije Rusije na Ukrajinu već čitavog niza okolnosti na globalnim tržištima – suše, klimatskih utjecaja… Možemo reći da će se nastaviti u narednim mjesecima rast cijene, ali usporenim tempom.”

Istaknuo je da se Vlada protiv toga ne može boriti, intervenirati mogu jedino Središnje banke smanjivanjem novca u opticaju, ali isto tako ističe:

“To banke ne rade zato jer bi time ugrozile ekonomski oporavak od krize iz 2020 godine i ekonomski rast u narednim godinama. Mislim da Vlada nema veliki manevarski prostor niti smije niti treba intervenirati na tržištu, već može pomoći najugroženijima, onima kojima doista treba pomoć. Socijalnim skupinama kao što su oni s najnižim mirovinama ili oni ljudi koji ne mogu svojim radom na tržištu rada zaraditi dohotke. Njima treba pomoći.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!