GLAS PODUZETNIKA PITA VLADU: Koliko će još poduzetnika staviti ključ u bravu dok nešto ne poduzmete?

Udruga Glas poduzetnika osvrnula se na povećanje cijene energenata za poduzetnike i nove ugovore od strane Gradske plinare Zagreb.

Žele ukazati na nestabilnu situaciju plina na tržištu koja rezultira višestrukim povećanjem cijena u odnosu na prethodne, te ističu kako je poduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć Vlade.

Cijelo priopćenje prenosimo u nastavku.

“Nova poskupljenja plina, zadužnice i dodatna opterećenja za poduzetnike. Koliko će još poduzetnika morati staviti ključ u bravu da bi Vlada nešto poduzela?

Udruga glas poduzetnika ovim putem želi ukazati na nestabilnu situaciju plina na tržištu koja rezultira višestrukim povećanjem cijena u odnosu na prethodne, te je poduzetnicima potrebna hitna intervencija i pomoć Vlade. Dok su predstavnici Vlade na ljetovanju, poduzetnicima ovih dana dolaze novi ugovori Gradske plinare Zagreb koji su izazvali novi šok i strah kod poduzetnika od nadolazeće jeseni i predstojeće sezone grijanja.

​Novi ugovori donose i nova pravila. Kako bi osigurala naplatu potraživanja Gradska plinara Zagreb je u novom ugovoru dodala sredstvo plaćanja u vidu zadužnice od 1000,00 ili 2000,00 EUR. Isto tako umjesto dosadašnje fiksne cijene plina po KWh cijena plina će se formirati svaki mjesec ovisno o kretanju cijena na burzi prirodnog plina u Austriji ili Mađarskoj, a radi se o nerealnim cijenama koje bi se mogle kretati u rasponu od 150 – 200 EUR po MWh. Hrvatska se ponosi i diči što imamo LNG koji je na vrijeme napravljen, te ima dovoljan kapacitet za Hrvatsku i hrvatske poduzetnike. Pitamo se zašto se plin za poduzetnike ne koristiti iz LNG terminala? Ovakva situacija je apsolutno nedopustiva, smatramo da se stvari pod hitno moraju mijenjati, inače će mnogi biti osuđeni na propast.

Još jedno neprimjereno ponašanje Gradske plinare Zagreb je vremenski rok u kojem poduzetnici imaju manje od mjesec dana da potpišu nove ugovore. Naime, potpisani ugovor mora se poslati do 01.09., a zadužnica izdana u eurima, potpisana od ovlaštene osobe i solemnizirana kod javnog bilježnika do 15.09., u protivnom će opskrbljivač uputiti nalog za obustavu opskrbe plinom od 01.10.2022. U tako kratkom vremenskom roku poduzetnici nemaju dovoljno vremena da istraže koji bi distributer plina mogao garantirati bolje uvjete distribucije.

Udruga Glas poduzetnika traži od Vlade da se hitno pokrene i brzo i efikasno kreira mjere za sve one koji rade, zapošljavaju i pune državni proračun. Smatramo da su pod hitno nužne mjere koje će zaštiti poduzetnike i pomoći u nadolazećim mjesecima u kojima će poduzetnici teško moći planirati svoje mjesečne troškove režija i koji će biti veliki izazov za preživljavanje.

“UGP neće stajati sa strane, naših 20.000 članova mahom mikro, malih i srednjih poduzetnika i obrtnika očekuje jaku reakciju. Ukoliko se ne nađe adekvatno rješenje u suradnji s ministarstvom i ministrom Filipovićem mogu se očekivati i veče akcije, uključujući i prosvjed u gradu Zagrebu na trgu bana Jelačića“, izjavio je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.”