SDP PREDSTAVIO MJERE: Evo što predlažu za zaštitu najugroženijih od inflacije

Inflacija ne pogađa sve jednako i uloga Vlade je da pomogne onima koji su najviše pogođeni inflacijom. Nije važno samo puniti proračun, važno je kroz proračun vratiti građanima koji najviše podnose teret krize, naglasio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

SDP je predstavio danas niz mjera kako dodatno zaštiti građane i gospodarstvo od udara inflacije, nakon što je Vlada jučer predstavila vrlo limitirane mjere smanjenja trošarina i marže na goriva. SDP predlaže pravednije usklađivanje mirovina kako bi se osigurala ista kupovna moć umirovljenicima; energetski dodatak za zaposlenike s malim plaćama i umirovljenike s malim mirovinama; novi način obračuna električne energije za poduzetnike, povećanje naknada u sustavu socijalne skrbi, osiguravanje mjera pomoći za poduzetnike koji su pretrpjeli štete uzrokovane agresijom na Ukrajinu i određena porezna rasterećenja.

„Vlada nije odgovorna za inflaciju, ali je odgovorna da pomogne građanima i gospodarstvu. Inflacija pogađa sve, ali ne pogađa sve jednako. Većina naših građana troši svoje plaće i mirovine na redovan život. SDP predlaže da Vlada veće prihode koji nastaju u državnom proračunu vrati građanima i gospodarstvu jer svi moraju preživjeti inflaciju. Ne može jedini i ključni cilj biti punjenje državnog proračuna, Vlada je dužna pomoći najsiromašnijima i kako spriječiti daljnje siromaštvo. Vlada je dužna osigurati da ako rastu cijene, rastu i mirovine i plaće. Najugroženije u vrijeme inflacije treba štititi najviše jer oni podnose i najveći teret. Zato su ove mjere SDP-ov štit za one kojima je zaštita potrebna. Dok smo u oporbi, možemo predlagati, kritizirati i tjerati Vladu da radi svoj posao“, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Mjere pomoći od energetskog siromaštva usmjerene su na ubrzavanje energetske tranzicije kako bismo što ranije postali energetski dostatni.

„Ono što SDP predlaže je svojevrsna solarna revolucija, gdje se građane želi potaknuti kroz razne poticaje na samostalnu proizvodnju energije i energetsku nedostatnost. Nadalje, moguće je i kroz drugačije obračune električne energije smanjiti račune i za građane i za gospodarstvo, a uvođenjem energetskog dodatka može se pomoći onima s plaćama i mirovinama ispod 4.000 kuna“, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a.

Boris Lalovac naglasio je kako je inflacija trajnijeg karaktera pa je zato nužno da Vlada djeluje u nekoliko segmenata kad je riječ o poreznom rasterećenju, SDP smatra da je to moguće povećanjem praga za ulazak u sustav PDV-a na 350.000,00 što će znatno pomoći manjim poduzetnicima. Osim toga, moguće je povećati i neoporezivi dio dohotka. Lalovac je podsjetio da je takav prijedlog SDP-a već neko vrijeme u hrvatskom Saboru, no vladajući ga uporno odbijaju staviti na dnevni red.

„Kad se smanjuje PDV, to se ne prelijeva u džepove građana i bolje mjere su povećavanje neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna. Svima je jasno da će inflacija krajem ovog mjeseca biti dvoznamenkasta, hrana raste do 20 posto i energija do 40 posto, što su građanima i najveći rashodi“, smatra Lalovac.

Profesor Josip Tica, predsjednik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo naglasio je kako je očito da se Vlada našla između potrebe da se zadovolje europski financijski kriteriji pa joj odgovara da se proračun inflacijom puni, a s druge strane građani sve teže žive.

„Inflacija koja je zadesila hrvatsko gospodarstvo rezultat je cijena energije i sirovina na svjetskom tržištu i na nju se ne može utjecati. Međutim, ono što Vlada može napraviti je donijeti mjere kako pomoći onima koji su u društvu najugroženiji. Nažalost, Vlada je mlaka prema tim problemima jer joj ipak odgovara da se inflacijom puni državni proračun. Mi smatramo da je nužno pomoći građanima i gospodarstvu i da to mora biti prioritet“, naglasio je Tica.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!