RAT NEMA KRAJA: Rusija ima novi ultimatum za Mariupolj, u Ukrajinu stiže pomoć u oružju

Mariupolj odolijeva ruskim napadima, a ukrajinski borci i dalje su utaboreni u čeličani Azovstal i ne predaju se. U međuvremenu, Rusija je odbila prijedlog o uskršnjem primirju i objavila ciljeve druge faze vojne operacije.

Izvor: Media servis

Ne prestaju napadi na ukrajinske gradove. Ruske snage nastavljaju djelomično blokirati Harkiv. Pokušavale su se probiti južnije od grada Izjuma, kako bi opkolile skupinu ukrajinskih vojnika u regiji Donbas. Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski rekao je da je Rusija odbila uskršnje primirje te upozorio građane okupiranih područja u Hersonu i Zaporižju.

“Ako vas traže osobne podatke, to je zato da provedu i lažiraju referendum o vašoj zemlji. Ako dođe naredba iz Moskve za takvom predstavom, a to je realno, budite oprezni.”

Mariupolj i dalje odolijeva ruskim napadima, no ruska strana, posebno njeni čečenski borci, javljaju da je grad pao. Ruski predsjednik Vladimir Putin je naredio da se ne juriša na čeličanu Azovstal, ali da nitko ne smije izaći. Rusija je u međuvremenu postavila novi ultimatum. Rekla je da je “u svakom trenutku” spremna poštovati primirje “u čitavom ili u dijelu” industrijskog kompleksa Azovstala, posljednjeg uporišta ukrajinskih branitelja Mariupolja, kako bi omogućila evakuaciju civila i predaju vojnika.

Humanitarnih koridora za evakuaciju civila danas neće biti. Razlog za to su opasnosti na rutama, izvijestila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Lokalne vlasti su priopćile da se ukrajinski transportni zrakoplov srušio u regiji Zaporižje. Kako prenosi BBC, ima žrtava, a uzrok nesreće se još istražuje.

U međuvremenu, Rusija je objavila kako je njihov cilj druge faze vojne operacije preuzeti potpunu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom. Dodaju da bi kontrola južne Ukrajine omogućila pristup Pridnjestrovlju – odcijepljenom dijelu Moldavije u kojem su ruske trupe već bazirane. O toj temi danas smo razgovarali s odvjetnikom Antom Nobilom koji smatra da je priču o genocidu u Ukrajini “zakuhao” američki predsjednik Joe Biden i napominje da se to ne smije raditi:

“Svaki rat završava pregovorima, kako će Joe Biden ili predsjednik neke druge svjetske sile sjest za stol s Putinom ako je on ratni zločinac. Ne smije s njim sjediti, s ratnim zločincima nitko normalan ne pregovara. Ne možete završiti rat ako ne pregovarate s Rusijom, svaki rat završi pregovorima.”

Ujedinjeni narodi su priopćili da imaju dokaze o ratnim zločinima u Buči. Navode da je promatračka misija UN-a u Ukrajini dokumentirala nezakonito ubojstvo 50 ljudi u gradu Buči, uključujući i pogubljenja. Brojne zemlje nastavljaju slati pomoć Ukrajini. Pentagon je objavio novi paket vojne pomoći toj zemlji težak je 800 milijuna dolara. Američki predsjednik Joe Biden:

“Paket, među ostalim uključuje teško naoružanje i 144.000 metaka streljiva i taktičkih dronova koji će se koristiti u istočnoj Ukrajini.”

Daljnje isporuke oružja Ukrajini najavio je i njemački kancelar Olaf Scholz u razgovoru za tjednik Der Spiegel. Dodao je da će na taj način mir ukrajinskog naroda biti zajamčen. Britanski premijer Boris Johnson komentirao je izvještaje vojnih dužnosnika da bi Rusija mogla pobijediti u ratu.

“Tužno je da postoji realna šansa za to. Naravno. Putin ima golemu vojsku, njegova politička pozicija je izuzetno teška jer je napravio katastrofalnu grešku. Situacija je u ovoj fazi vrlo nepredvidiva i moramo biti realistični po tom pitanju.”

Najavio je i da Velika Britanija sljedeći tjedan planira ponovno otvoriti svoje veleposlanstvo u Kijevu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!