DALEKO JE MIR U UKRAJINI: Nema obećanog prekida vatre – pregovori su samo riječi, kaže Zelenski

Ruska invazija na Ukrajinu i dalje traje. Iako je održano nekoliko rundi pregovora, ne nazire se kraj sukoba.

Izvor: Media servis/Redakcija

Rusko ministarstvo obrane objavilo je prekid vatre u lučkom gradu Mariupolju, kako bi se omogućila evakuacija civila. “Da bi ova humanitarna operacija uspjela, predlažemo da je provedemo uz izravno sudjelovanje Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice i Međunarodnog odbora Crvenog križa”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da su autobusi na putu za Mariupolj u pokušaju da evakuiraju civile iz tog potpuno razorenog grada koji ruske snage drže opkoljenog od početka invazije 24. veljače.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorava da Rusi na istoku zemlje jačaju svoje snage.

“Da, pregovori su u tijeku, ali to su samo riječi. Ništa konkretno. Govori se i o navodnim povlačenjima snaga ruskih trupa iz Kijeva i Černjihiva. Govori se o navodnoj redukciji okupatorske aktivnosti u tim smjerovima. Mi znamo da to nije povlačenje, već posljedica izbjeglištva. Posljedica rada naših branitelja. Istovremeno vidimo da se ruske trupe gomilaju za novi udar u Donbasu.”

Moguće je da se ruske snage pregrupiraju u Bjelorusiji, rekao je ukrajinski glavni stožer u priopćenju u četvrtak. U Bjelorusiji je primijećeno kretanje ruske vojne opreme, “vjerojatno radi pregrupiranja jedinica te zbog popunjavanja zaliha”, navodi se u priopćenju.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je da je nastavljeno granatiranje Černihiva, unatoč najavama Moskve da će smanjiti vojne aktivnosti kod Kijeva i Černihiva. Černihiv je i dalje pod raketnim napadima, navode Britanci.

Rusija i Ukrajina svoje će mirovne pregovore nastaviti sutra i to putem interneta, izvijestio je visoki ukrajinski dužnosnik nakon što je posljednji krug pregovora okončan u Turskoj.

Službeni Kremlj, podsjetimo, jučer je ocijenio da nije bilo “pomaka” u pregovorima zaraćenih strana. U Ukrajini je od početka invazije poginulo više od 1000 civila, uključujući 98 djece, rekla je visoka dužnosnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet. Iz te je zemlje izbjeglo više od 4 milijuna ljudi što je više od ukupnog broja stanovnika u Hrvatskoj.

Ukrajinska nacionalna garda objavila je snimku za koju kažu da prikazuje borbe oko Kijeva.

Zastrašujuće fotografije pokazuju požar i razmjere razaranja u skladištu nafte u Luhansku.