ČUVAJTE SE BIJELOG ŠEĆERA: Istraživanja pokazala da izaziva depresiju

Kako bijeli šećer utječe na vaše mentalno stanje? Loše se osjećate i skloni ste tjeskobi i depresiji? Jedete dosta procesirane hrane i slatkiša?

Premda to nikada ne biste povezali, upravo je dodani šećer mogući krivac za vaše loše mentalno stanje.

Moramo uzeti u obzir i to da dodanim šećerima ne obiluju samo slatkiši nego i gotova, procesirana hrana – čak 75 posto takvih namirnica ga sadrži.

U ovu skupinu spadaju i sokovi i brojni gazirani napitci.

Engleski znanstvenici otkrili su da su ljudi koji jedu procesiranu hranu, poput zaslađenih deserta, pržene hrane i prerađenog mesa, skloniji depresiji nego oni čija se prehrana bazira na svježoj, cjelovitoj hrani bez dodanih šećera, piše Alternativa za Vas.

Nova istraživanja: šećer i depresija usko povezani

Najnovija istraživanja potvrdila su vezu između unosa šećera i depresije.

Naime, šećer potiče određene metaboličke, upalne i neurobiološke procese povezane sa stanjem depresije.

Sigurno ste i sami primijetili: što više konzumirate šećer, to ste o njemu ovisniji. Zanimljivo je koliko zapravo za njim žudimo.

„Slatkiši imaju trenutačni učinak poboljšanja raspoloženja, no, paradoksalno, u većim količinama i dugoročno imaju loš učinak na raspoloženje, potiču loše osjećaje, upale i uzrokuju debljanje“, kaže dr. Stephen Ilardi, autor knjige „Lijek za depresiju“.

Dodani šećeri u procesuiranoj hrani nemaju nikakve nutritivne vrijednosti, a usto dolaze „u paketu“ sa štetnim sastojcima, što također pogoduje depresivnim stanjima.

Kako šećer pogoduje depresiji 

Klinički psiholozi sa Sveučilišta u Kanzasu otkrili su sljedeće depresogene učinke dodanog šećera:

1. Uzrokuje upalna stanja u cijelom organizmu

Upalni procesi općenito se smatraju mogućim fiziološkim okidačima za depresiju.

Ti procesi usto dovode i do lošijeg sna i umora, što također rezultira lošim mentalnim stanjem osobe.

„Vrlo velik broj ljudi oboljelih od depresije imaju snažno razvijene sistemske upale“, kaže dr. Ilardi.

Hormoni koji su povezani s upalnim stanjima i procesima u organizmu doslovno tjeraju mozak u depresivno stanje.

A mozak u kojem je prisutan upalni proces zapravo je depresivan mozak.

Ilustracija: Freeimages.com

2. Dovodi do neravnoteže mikrobioma

Povećanim unosom šećera, remeti se i vaša crijevna mikroflora ili mikrobiom.

Šećer zapravo hrani štetne bakterije u crijevima te dovodi do njihova širenja, što za posljedicu ima i depresiju.

Depresivna stanja snažno su vezana uz stanje crijevne mikroflore.

Parazitski mikrobi, koji se hrane šećerom, stvaraju štetne kemikalije koje utječu na mozak tako da osoba zapada u stanje tjeskobe i depresije.

Osim toga, rafinirani šećer, kao i drugi prerađeni proizvodi, kradu iz organizma B-vitamine, koji su također zaduženi za dobro raspoloženje.

3. Uzrokuje nagli porast glukoze u krvi

Nakon pretjerane konzumacije šećera, naglo rastu razine glukoze u krvi.

Mogući simptomi po kojima ćete to prepoznati su – umor, razdražljivost, vrtoglavica, nesanica, pretjerano znojenje (osobito noću), slaba koncentracija, pretjerana žeđ, zamagljen vid i depresija.

Rad vašeg mozga uvelike ovisi o normalnim razinama glukoze u krvi, stoga nije nikakvo čudo da upravo šećer dovodi do agresivnog ponašanja, tjeskobe i lošeg raspoloženja.

Povećan unos dodanih šećera s vremenom može dovesti i do inzulinske rezistencije, zbog čega se smanjuje i proizvodnja hormona koji služe kao pogonsko gorivo za dobar rad mozga i osjećaj zadovoljstva.

Savjeti dr. Kathleen DesMaisons za ravnotežu glukoze u krvi

Dr. Kathleen DesMaisons u svojem bestseleru „Potatoes Not Prozac“ („Krumpiri, a ne Prozac“) također ukazuje na snažnu vezu između šećera i lošeg mentalnog stanja i raspoloženja osobe.

Ovo su savjeti dr. DesMaisons koji će vam pomoći da izbalansirate razine glukoze u krvi i popravite raspoloženje:

Nemojte preskakati doručak. Jedite 3 obroka dnevno.

Vodite dnevnik o svojoj prehrani. Zapisujte što ste jeli i kako ste se nakon toga osjećali. Vrlo brzo i sami ćete otkriti vezu između hrane i raspoloženja.

Konzumirajte smeđu hranu (cjelovite žitarice, grah, krumpir i korjenasto povrće), zelenu hranu (brokulu i drugo zeleno povrće), žutu hranu (bundevu i drugo žuto voće i povrće).

Jedite hranu bogatu vlaknima.

Povećajte razine hormona sreće serotonina tako što ćete jesti više proteina u sklopu obroka. Tri sata nakon zadnjeg obroka bogatog proteinima konzumirajte složene ugljikohidrate, primjerice zapečeni krumpir.

Tako ćete potaknuti lučenje hormona triptofana u mozgu koji poboljšava san i raspoloženje.

Povećajte razine svog beta-endorfina prakticirajući meditaciju, jogu, vježbanje, ples, molitvu…

Eliminirajte bijeli šećer i bijelu procesuiranu hranu (bijelo brašno, bijeli kruh, bijela tjestenina itd).

Umjesto bijelog šećera koristite zdrave prirodne zaslađivače.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!