EPIDEMIOLOG KAIĆ: Evo zašto u studiju uvijek nosim masku

“Ljetos nisam očekivao ovako intenzivan val epidemije. To je postalo očekivano zadnjih par tjedana kada smo vidjeli kako raste broj novooboljelih. Očekivao sam da će se puno više ljudi cijepiti i da će svojim ponašanjem smanjiti transmisiju virusa”, rekao je jutros u emisiji Studio 4 HTV-a Bernard Kaić, epidemiolog HZJZ.

– Izdali smo da se cijepe djeca, prvenstveno ona s kroničnim bolestima, ali nema prepreke da se cijepe i ostali stariji od 12 godina. Jedno smo vrijeme bili suzdržani oko cijepljenja djece zbog informacija o miokarditisima i perikarditiskima kod mladih muških i u adolescentnoj dobi. Kada se uzme u obzir učestalost miokarditisa i njegova težina, nema nijednog savjetodavnog tijela koje bi reklo da je korist od cijepljenja manja od rizika, naglasio je za HRT Kaić.

Kaić je rekao kako se danas službeno kreće s cijepljenjem protiv gripe.

– Mislim da je bolje ako se netko još nije cijepio protiv COVID-19 da se cijepi protiv toga, a protiv gripe može i kasnije.

Na pitanje zašto uvijek, kada dođe u studio HRT-a, nosi masku, Kaić je rekao kako ne skida masku zato što smatra da time smanjuje rizik od oboljevanja i “baš ga briga što netko misli da se ne treba nositi maska”.