KAJTAZI IZ UŠTICE: Tražimo zakonsku zabranu pozdrava “Za dom spremni” i ustaških simbola

Međunarodni je dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugome svjetskom ratu. Na romskom groblju u Uštici kod Jasenovca održana je komemoracija koju desetu godinu zaredom organizira Savez Roma u Hrvatskoj “Kali Sara”, a nazočili su i predstavnici državnoga vrha.

Izvor: Media servis

Genocid nad Romima dugo se nazivao zaboravljenim genocidom jer je prešućivan, zato je istaknuto da je važno da se o toj temi govori i u obrazovnom sustavu.

Na mjestu masovnih romskih grobnica održana je komemoracija za najmanje 16 tisuća Roma, od kojih 5 tisuća djece ubijene u Jasenovcu. U ime stradalničkih naroda Roma, Židova i Srba bio je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi koji je pritom poručio da traže zakonsku zabranu korištenja pozdrava “Za dom spremni”.

‘‘Na najbrutalnije moguće načine maljem, nožem, čekićem čak i bodljikavom žicom. Naravno da su pri dovođenju bili prevareni jer su im tvrdili da dolaze u radni logor. Kao stradalnički narod tražimo jasnu zakonsku zabranu u kaznenom zakonu za svako veličanje ustaškog režima, uključujući i korištenje pozdrava “Za dom spremni” te povezanog znakovlja koje je nedvojbeno primarno nasljeđe zločinačkog ustaškog pokreta‘‘.

U ime Vlade poštovanje romskim žrtvama došli su odati potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar Radovan Fuchs. Milošević je tom prilikom komentirao i obilježavanje Oluje u Kninu. Za HRT je potvrdio da on ove godine neće prisustvovati obljetnici.

‘I da sam išao i da ne idem, uvijek će biti pitanja. Mislim da to nije korak unazad, da se od politike uključivosti i pomirenja neće odustati, uvijek će se slati poruke kao na početku mandata. Moj neodlazak ne znači odustanak od te politike‘‘.