KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: Od ministrice i predsjednice do članice Međunarodnog olimpijskog odbora

Sa 86 glasova “za” i tri “protiv” bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora.

Izvor: Media servis

Nakon nekoliko mjeseci pauze, nastavila je svoju impresivnu političku karijeru. Rezimirali smo njezin politički put od ministrice, preko NATO-a i Pantovčaka do najvažnije sportske udruge.
Na prijedlog predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha te uz potporu gotovo svih članova, Kolinda Grabar-Kitarović izabrana je za novu članicu Odbora.

Tako je postala četvrta osoba iz Hrvatske te prva Hrvatica kojoj je to uspjelo.

“Počašćena sam što sam izabrana u Međunarodni olimpijski odbor, hvala vam svima na povjerenju. Promovirat ću ciljeve i vrijednosti Međunarodnog olimpijskog odbora s entuzijazmom i posvećenošću.

“Politička karijera bivše predsjednice počela je još početkom devedesetih godina. Prvo u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a zatim u Ministarstvu vanjskih poslova. 1997. godine otišla je u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi, prvo kao diplomatska savjetnica, a zatim kao ministrica savjetnica. Zastupnica u Hrvatskom saboru postala je 2003., a te iste godine imenovana je ministricom europskih integracija u Vladi Ive Sanadera.

Početkom 2005. godine postala je voditeljicom Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji, a spajanjem Ministarstava vanjskih poslova te europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na toj dužnosti ostala je do siječnja 2008., a za vrijeme njezinog mandata Hrvatska je započela pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

“Poanta Europske unije, poanta je Transatlantske zajednice, NATO-a i Hrvatske upravo dijeljenje zajedničkih vrijednosti, demokracije, slobode, ljudskih prava, prava na sigurnost, prava na jednake šanse, prava na jednake kritike.”

2008. Grabar-Kitarović postaje veleposlanica Republike Hrvatske u SAD-u. Tri godine kasnije imenovana je pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i tamo ostaje do 2014. Bila je prva žena u povijesti NATO-a koja je obnašala tu dužnost te najviše rangirana žena u NATO-u.

“Obraćat ću vam se ne samo s pozicije pomoćnice glavnog tajnika NATO-a zadužena za javnu diplomaciju, nego i kao državljanka Republike Hrvatske koja je živjela u državi pogođenom ratom koja je gradila svoje društvo i radila na pomirenju. Govorit ću vam i kao žena koja se bavila pitanjima rodne ravnopravnosti i borila se za obrazovanje svih mladih djevojaka i žena.”

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2015. pobijedila je Ivu Josipovića te postala prva hrvatska predsjednica.

“Ne dam da mi itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata, jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. To vam obećavam ovdje večeras”

No, ove godine izgubila je od Zorana Milanovića te nije uspjela osvojiti još jedan mandat.