ZATRPANI SUDOVI: Bit će potrebne i dvije godine da se vrati na stanje prije štrajka

Od petka sudovi ne rješavaju samo hitne slučajeve nego rade u punom opsegu. Sada slijedi rješavanje predmeta nagomilanih u štrajku koji je trajao 52 dana.

Neki pesimisti kažu da se na nekim sudovima nakupilo 18.000 predmeta te da će za normalizaciju trebati više godina, a ne mjeseci. Postoje procjene da bi se zaostali predmeti mogli rješavati od jedne do dvije godine, kako bismo se vratili na stanje broj predmeta uoči štrajka.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je kako se najprije mora napraviti svojevrstna ‘trijaža sustava’ – provjera po sudovima i hitnosti predmeta. S Vrhovnog suda najavili su da će sudovima biti poslane preporuke. Neslužbeno se doznaje kako će Vrhovni preporuke objaviti kroz iduća dva DANA, s obzirom da zbog godišnjih odmora od 1. do 15. kolovoza radi svega od 15. do 20. posto sudaca.

Veliki posao očekuje zaposlenike bjelovarskog općinskog suda, kažu da će za rješavanja nagomilanih predmeta trebati više mjeseciViše od 1.500 je nepreuzetih pismena s e-komunikacije i web servisa. Njih oko tristotinjak službenici suda su već u petak preuzeli. Inače, od 203 zaposlenih na ovom sudu – 30 je sudaca, 149 je službenika, a njih 24 su namještenici.

A na Županijskom sudu u Bjelovaru još ni ne znaju koliko ih zaostalih predmeta čeka. Punim će kapacitetom, kažu – proraditi nakon godišnjih odmora. Očekuju da će normalno profunkcionirati za dva mjeseca.Za vrijeme štrajka splitski općinski sud primio je 2 tisuće tužbi, no njegov predsjednik Dražen Maravić izjavio je za HRT kako ne očekuje velike zaostatke u poslu. Dodao je kako je taj sud početkom godine imao 33.795 neriješenih predmeta. prema zadnjim podacima taj je broj znatno manji – 31.000 predmeta.

Oko 2000 tužbi primljeno je u vrijeme štrajka – rezultat je oko 800 predmeta više riješenih, nego primljenih. Suci su štrajk iskoristili za pisanje već donesenih presuda za koje je zakonski rok do 30 ili 45 dana, kazao je. To znači da je splitski općinski sud riješio više više predmeta nego što ih je zaprimio.

Nejasno je na koji će se način štrajk odraziti na pružanje usluga građana vezano uz zemljišno-knjižne predmete. No, ovom sudu, drugom najvećem u Hrvatskoj – trebat će mjesec dana dok svi predmeti budu dostavljeni sucima.

Općinski sud u Rijeci radi od 7 sati ujutro, a gužve zasad nema. No to ne znači da je neće ni biti. Naime, samo od 5. lipnja do 5. srpnja, od zaprimljenih 2400 zemljišno knjižnih predmeta – riješeno je njih oko 400. Od oko 3000 zakazanih ročišta, održano je njih oko 850, a tu je i nagomilana dokumentacija primljena putem e-komunikacije.

Kako riješiti nagomilani posao bavit će se i Vrhovni sud koji bi uskoro trebao donijeti odluku. Razmatra se ideja da se dio s preopterećenih sudova prebaci na sudove na kojima je manje zaostataka.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!