ZVUČI KAO PRIJETNJA: Ako se nećete cijepiti, virus ostaje, onda ostaju i mjere – kaže Božinović

Apeli državnoga vrha za cijepljenje sve su učestaliji kako bi se povećao interes za cijepljenjem.

Izvor: Media servis/Redakcija

”Ako se slabije cijepimo mi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske dajemo virusu mogućnost da on mutira”, upozorio je čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović. ‘

‘Ukoliko se nećete cijepiti, ukoliko se jedan veći broj ljudi ne želi cijepiti, virus će ostati tu.

Kad virus ostaje tu onda ostaju i mjere. Tu je vrlo jasna i jednostavna poruka.

Mi smo sa razine Vlade napravili sve što smo mogli. Svatko tko misli da se necijepljenjem, a može se cijepiti, radi neku uslugu sebi – ne”.

Četvrti val, kaže, ovisi samo o nama.

“To je pitanje za svakog od nas. Činjenica je, ako spominjete kolovoz, da po svim analizama, delta varijanta bi mogla postati dominantna u Europi. To znači da ćemo imati posla s virusom koji se širi brže nego postojeća varijanta. Vidjeli ste koja je situaciju u Portugalu, koji se otvorio svima koji dolaze iz Velike Britanije u kojoj se delta soj već prilično raširio.

Portugal se zatvara. Ne cijeli Portugal, ali regija oko Lisabona, to je to, ovisi samo o svakome od nas. Mi se nadamo da to možemo izbjeći, možemo zahvaliti svim žurnim službama i našim epidemiolozima koji su i prošlo ljeto radili i ovog će raditi težak i ozbiljan posao kako bi suzbili širenje virusa. Mi sve radimo da do toga ne dođe”, govori.