ZVONO ZA UZBUNU: Tuberkuloza i AIDS najviše „ubijaju“ ljude

tuberkuloza

U svijetu se po broju umrlih turberkuloza prvi put približila AIDS-u kao vodeći uzrok smrtnosti od zaraznih bolesti. Može se to pročitati u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Od tuberkuloze (TBC) je u svijetu 2014. umrlo 1,1 milijuna ljudi, a u istom je razdoblju HIV/AIDS usmrtio 1,2 milijuna. Meeđu njima je bilo i 400.000 zaraženih HIV-om i TBC-om, navodi WHO.

U posljednjih deset godina, vidi se u analizi, ostvaren je velik uspjeh u pristupu zaraženih HIV-om posebnoj terapiji koja je mnogima od njih pomogla da prežive infekciju.

Nažalost, prikupljeni podaci govore i da se tim dvjema svjetskim ubojicama ne pristupa ni blizu jednako. Rekao je to dr. Mario Raviglione, direktor programa TBC-a u WHO-u, koji ističe:

„Dobra je vijest da je od 2000. godine liječenje spasilo život 43 milijuna oboljelih od TBC-a, ali s obzirom da se većina oboljelih može uspješno liječiti, stopa smrtnosti neprihvatljivo je visoka”, kaže Raviglione.

Valja napomenuti i kako je izvješće sastavljeno na temelju prikupljenih podataka iz 205 zemalja i teritorija, i to o svim aspektima TBC-a. Tu su uključujučeni i oblici otporni na lijekove.

„Izvješće zvoni na uzbunu, jer čeka nas golem posao kako bismo smanjili smrtnost od te stare, ali izlječive bolesti”, kaže dr. Grania Brigden iz udruge Liječnici bez granica.

“Naime, za terapiju HIV/AIDS sada se izdvaja čak 10 puta više novca nego za TBC. Tako se vidi da je za HIV/AIDS potrošeno 8 milijarda, a za TBC 800.000 dolara”, kaže Raviglione.
“Svakako je jedan od razloga i to što HIV/AIDS uvelike pogađa siromašne zemlje Afrike, a TBC prevladava u zemljama kao što su Indija i Kina, koje mogu same financirati domaće zdravstvo. (t. b.)