ZVONO NA UZBUNU: Turistički sektor bez radne snage – mogu li stipendije sve spasiti?!

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac boravi u Poreču gdje je posjetila stipendiste čije stipendiranje Ministarstvo turizma i sporta sufinancira kroz Program poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu – „STIPENDIJE“.

Izvor: Media servis

Kroz navedeni program sufinanciraju se učenici i studenti koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma, a dosad je potpisano gotovo 2.000 ugovora za koje je isplaćeno više od 14 milijuna kuna.

Program se provodi se u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto u postupku stipendiranja.

“Turistički sektor se suočava s nedostatkom radne snage, a osobito je primjetan nedostatak turističkih djelatnika odgovarajućih kvalifikacija kao i smanjen interes mladih za zanimanja u turizmu. Upravo iz tog razloga danas sam razgovarala sa stipendistima Ministarstva turizma i sporta kako bi iz prve ruke čula očekivanja i probleme s kojima se susreću generacije koje su budućnost hrvatskog turizma.

Želim čuti njihove ideje i na taj način poboljšati i osuvremeniti program stipendiranja, ali i cijeli sustav obrazovanja u turizmu. Ministarstvo će upravo zato organizirati i događanje u okviru Konferencije o budućnosti Europe na kojem želimo detaljnije raspraviti ovu temu, a najvažniji sugovornici su nam upravo mladi.

S ciljem odgovora na neke od izazova tržišta radne snage u turizmu, kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurali smo dodatna sredstva kojima želimo jačati ljudske kapacitete za otporan i održiv turizam, a planiramo svakako i povećati sredstva za program stipendija. Pozivam i druge partnere da se priključe ovom važnom programu Ministarstva.“, istaknula je ministrica Brnjac.