ZVONO NA UZBUNU: Mladi piju sve više i počinju sve ranije – već s 10 godina

alkoholizam, pijanstvo

Grad Zagreb u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Hrvatskim debatnim društvom organizira Ciklus debata/“Spikaonica“ pod nazivom „Usudi se oduprijeti – Ima li zabave bez alkohola?“

Šesta po redu održana je u u Geodetskoj tehničkoj školi. Cilj kampanje je podići svijest mladih o štetnosti konzumiranja alkohola. Da je u pitanju ozbiljan problem, potvrdio nam je i doktor Boris Gracin, ispred Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda doktor Andrija Štampar, prenosi Media servis.

“Prema posljednjim istraživanjima koja su provedena u 40 europskih zemalja, Hrvatska je što se tiče alkohola i pijenja kod mladih dosta visoko na ljestvici. Oni počinju već u osnovnoj školi, prvi doticaj s alkoholom im je s 10, 11 godina.”

Prvi doticaji s alkoholom događaju se unutar obitelji, a još veći problem je, navodi Gracin, što je društvo u cjelini blagonaklono prema konzumaciji alkohola, što svakodnevno možemo vidjeti u reklamama, recimo za pivo.

“Nažalost djeca su jako osjetljiva na utjecaj alkohola tako da već na dva promila može doći do kome koja može rezultirati smrtnim ishodom. U prijevodu, to znači oko 1,5 litre piva, odnosno 0,8 litre vina.”

S alkoholom dolaze i cigarete, kojima su srednjoškolci sve skloniji. Znanstveno je dokazano da djeca koja u 15. godini života počnu konzumirati alkohol, imaju 4 puta veću mogućnost da postanu alkoholičari, čak 7 puta veću šansu da dožive prometnu nesreću te 11 posto veću mogućnost da dožive neku drugu ozljedu.

“Od 17 do 26 godina najčešći uzroci smrtnosti su ozlijede, nasilje ili suicidi i sve je to više-manje povezano s utjecajem alkohola.”

Doktor Ivan Čelić iz bolnice Vrapče upozorava kako se dobna granica u kojoj djeca počinju piti alkohol iz godine u godinu snižava.

“Prije se govorilo od 13. godine, danas je to još i ranije i moramo naći, i kao struka, ali to nije samo medicinski nego i društveni problem, dakle treba naći modalitete kako to spriječiti, kako pojačati prevenciju i smanjiti sve ono što na kraju završi kod mene u bolnici.”

Kampanja je zamišljena kao jedna od provedbenih aktivnosti u okviru Akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u Gradu Zagrebu za razdoblje 2013.-2016.g.

Namijenjena je učenicima drugih razreda srednjih škola. Ambasador kampanje protiv alkohola, bivši vaterpolist Dubravko Šimenc ima “recept” za one koji maloljetnicima prodaju alkohol.

“Ja sam prošao svijeta, vidio sam da u Americi ispod 21 godine čovjek ne može ući u bilo kakav objekt gdje s toči alkohol. Ako se to dogodi, dolazi do rigoroznih kazni. Kad te netko lupi po džepu, onda to funkcionira.”

 

Komentiraj