ZVONIMIR TROSKOT: Mi ne proizvodimo ništa – postajemo starački dom za EU

Zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio je da stanje u gospodarstvu nije sjajno kako se Vlada hvali. Kritizirao je izostanak proizvodnje i orijentiranost hrvatske ekonomije isključivo na turizam zbog čega, kako navodi Troskot, postajemo europska Florida i starački dom za Europsku uniju.

Izvor: Media servis

Troskot je rekao da je za hrvatsko gospodarstvo dobro da je BDP narastao za 16,1 posto u posljednjem tromjesečju s obzirom na to da je postavljena strategija otvorenog turizma. Dodao je da to ne može biti lokomotiva hrvatskog gospodarstva.

“Problem su i ulaganja u javni sektor za što je Vlada govorila da će na kraju završiti kod poduzetnika, ali taj novac iz EU do poduzetnika će doći eventualno putem javne nabave, a znamo kako se on raspodjeljuje i da ne dolazi do poduzetnika”, rekao je Troskot.

“Taj novac ne završava na računima hrvatskih kompanija. Hrvatske kompanije ne zapošljavaju i ne stvaraju nova radna mjesta koja su najbolji alat za borbu protiv inflacije.”

Komentirao je ulazak Hrvatske u Eurozonu rekavši da je stav MOST-a jasan.

“Ono što je zapravo stav MOST-a jest da Hrvatska nije spremna za Eurozonu. Dakle, mi ne proizvodimo apsolutno ništa. Troškovi proizvodnje ostali su također izrazito visoki što Hrvatsku stavlja u otklon od zemalja Europske unije, gdje se jedne strane postoji proizvodnja Eurozone, a s druge strane postoji ekonomija koja je više orijentirana prema uslugama.”

Osvrnuo se i na tijek obnove u Zagrebu i u Sisačko-moslavačkoj županiji, kao i na Zakon o obnovi.

“Neke političke opcije su na temelju obnove Grada Zagreba došle u Sabor i zajedno sa vladajućima izglasale Zakon o obnovi Grada Zagreba, na kraju dana i naše Banovine, za koji smo vidjeli da neće funkcionirati. Ono što je zapravo bolno u svemu tome jest da je trebalo proći 14 do 18 mjeseci da vladajuća stranka, zajedno sa strankom koja je izglasala taj Zakon, kaže da je to neefikasno.”