ZVONI ZVONO NA UZBUNU: Kaže Ivica Lovrić o novom modelu odvoza smeća

Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i bivši pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić osvrnuo se na pozadinu priče oko novog modela odvoza smeća u Zagrebu.

Izvor: Media servis

”S velikim sam zanimanjem pročitao reakciju Renata Peteka oko doniranih podzemnih spremnika tvrtke Komop, jedine koja se javila na natječaj Grada Zagreba za postavljanje podzemnih instalacija za otpad u starogradskoj jezgri. Kako je vrijednost posla 15 milijuna kuna, gospodin Petek kaže da gradonačelnik Tomislav Tomašević tu ponudu mora prihvatiti ili poništiti natječaj.

‘Da je ovo izveo Milan Bandić, prosvjednici bi već večeras cijelu Masarykovu pretvorili u pješačku zonu’, piše Renato Petek, a ja mu na toj objavi čestitam.

Jučer su mi se javili neki zaposlenici Holdinga koji tvrde da se ‘iza kulisa’ odvijaju brojne radnje koje pokazuju da u pripremi novog sustava odvoza smeća ima svega, samo ne transparentnosti na koju se Možemo zaklinjao kod dolaska na vlast u Zagrebu. U tijeku je javna nabava 15 kamiona za Čistoću, a raspisan je tako da se za 11 kamiona kao dobavljač može javiti jedino tvrtka koja je i dobavljač spremnika. Za preostala četiri kamiona tehničke karakteristike su pripremljene za jednu drugu tvrtku.

Očito, oko bučno najavljene ‘akcije otpad’ mnogo toga unaprijed ‘smrdi’, a upozorenja ukazuju da nova vlast pokušava pogodovati nekim dobavljačima. A onda su otvorena vrata svim mogućim pretpostavkama, koje sigurno nisu dio regularnosti i transparentnosti na koje se Možemo zaklinjao. Ili, kako se sada čini, možemo, ali za neke. Zaposlenici Holdinga kažu i da se kamioni nabavljaju putem financijskog leasinga, dok bi po njima operativni leasing bio puno povoljniji za Čistoću. U svakom slučaju, zvono za uzbunu zvoni”, poručio je Lovrić.