ZVIŽDUCI KOD JAZOVKE: Negodovalo se i zviždalo na govor izaslanika predsjednice

Na komemoraciji za žrtve komunističkog poslijeratnog zločina kod jame Jazovke iznad Sošica u subotu se okupilo tristotinjak sudionika.

Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, pokroviteljice ovogodišnjeg spomen-pohoda u organizaciji Hrvatskog obrednog zdruga (HOZ), bio je Ante Deur, čiji je govor izviždan.

“Predsjednica Republike pod imenom zajedništva nastavlja Tuđmanovu politiku pomirbe. Vidljivo je kako je teško graditi zajedništvo….moramo stoga uložiti dodatni napor da učvrstimo zajedništvo na onome što je povijesno neupitno, a to je ideja državotvornosti…”, govorio je Deur uz negodovanje i zvižduke prisutnih.

Pročitavši prošlogodišnji prosvjedni zahtjev HOZ-a, njegov član

Ivan Vukelić, član HOZ-a, rekao je da se na današnji dan, 22. lipnja u šumi Brezovica kod Siska “slavi lažan i prazni praznik protuhrvatskog i jugokomunističkog ustanka iz godine 1941”. “Tada hrvatski staljinisti, zajedno s četničkim i talijanskim fašistima, krenuše ubijati sve hrvatsko…Tamo oni koji sebe nazivaju antifašistima, uz sve državne počasti, orgijaju nad kostima više tisuća pobijenih Hrvata…“, rekao je Vukelić, kako prenosi N1.

Tvrdi da je dosad zabilježeno “1.500 takvih ‘Jazovki’, od čega 600 u Sloveniji”, te su iz HOZ-a zatražili osnivanje državne ustanove neovisne o vlasti jer smatraju da bez toga neće biti moguće obaviti ni ekshumaciju žrtava i dostojanstven pokop. Traže i provedbu lustracije, promjenu Ustava te se zalažu da se jedino Domovinski rat prizna kao “jedino pomirbeno i svakoj časti prihvatljivo izvorište državnosti Republike Hrvatske” i kao takvog bi ga morao vrednovati, kako kažu, “budući nekrivotvoren Ustav Republike Hrvatske”, iz kojeg će “biti isključene avnojsko-zavnoške krivotvorine”.