ZVECKANJE ORUŽJEM: Rusija i Njemačka zabrinute sukobom SAD-a i Sjeverne Koreje

MIŠLJENJE ANALITIČARA: Njemačkoj kancelarki Merkel trese se fotelja zbog izbjegličke krize

Američki predsjednik Donald Trump uputio je nove prijetnje Sjevernoj Koreji. Putem Twittera poručio je Pjongjangu da je američko oružje “napunjeno i spremno, ako se Sjeverna Koreja ne bude ponašala pametno”.

Nadamo se da će Kim Jong Un izabrati drugi put, dodao je Trump na Twitteru. Tenzije između Sjeverne Koreje i SAD-a dosegle su vrhunac. Trump tako iz dana u dan pojačava retoriku, a nakon izjave da će Sjeverna Koreja biti “dočekana vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio”, prijetnju je i “podebljao”.

“Napali su me da sam bio prežestok, ali ja mislim da nisam bio dovoljno žestok. Građani ove zemlje mogu biti spokojni jer reći ću vam ovo: Učini li Sjeverna Koreja išta što bi dalo i naslutiti da bi napali nekoga koga mi volimo ili tko je naš saveznik, ili nas, trebali bi biti jako, jako nervozni. Jer, dogodit će im se takve stvari koje nisu mogli ni zamisliti”, rekao je Trump, a prenosi Media servis.

Prema najavama, Sjeverna Koreja trebala bi do sredine kolovoza napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američkom pacifičkom teritoriju Guam.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je rizik vojnog sukoba zbog sjevernokorejskoga nuklearnog programa vrlo visok te da je Moskva duboko zabrinuta međusobnim prijetnjama koje izmjenjuju Washington i Pjongjang.

Pozvao je jaču i razumniju stranu da poduzme prvi korak i ublaži krizu. I njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je aktualni verbalni rat te se usprotivila vojnom rješenju u vezi sa Sjevernom Korejom.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!