ŽUPANIJSKIM VINSKIM CESTAMA: Najbolja vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini

U gradu Sveti Ivan Zelina održana je 54. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Na ocjenjivanje stručnog povjerenstva od 18 članova, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel, koje je održano prije Izložbe, pristigla su 374 uzorka vina.

Nakon ocjenjivanja dodijeljeno je 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja.

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019., vino vinarije OPG Josip Rajaković proglašeno je šampionom 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampionom vina Zagrebačke županije.

Nagrada „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dodijeljena je vinu Kraljevina Zelina 2021., OPG-a Puhelek Purek.

Nagradu „Milan Pažić“ za najbolje ocijenjeno bijelo suho vino osvojila je Graševina 2020, Mons Aureus, a nagrada „Pero Krznarić“, za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina dodijeljena je vinu Chardonnay Principovac 2018., Iločki podrumi d. d.

Foto: PR TZ Sveti Ivan Zelina

Nakon dodjele kušalo se nagrađena vina a uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji, a njih nije nedostajalo. U  osvijetljenom i cvijećem ukrašenom šatoru iza dvorane Kraluš, bila su poslužena autohtona jela spravljena od domaćih namirnica: od kobasica, dimljene šunke i kuhanog bunceka, zapečenog graha, palente s čvarcima i krpica sa zeljem do pečene patke, odojka, telećih rolada i pohanih rolica s piletinom i šunkom, uz domaće štrudle od jabuka i sira te obilje voća.

Za dobru glazbu na dodjeli nagrada i kasnije tijekom kušanja vina  pobrinuli su se Voljen Grbac i Mirko Švenda – Žiga & Žiga band.

Izložba vina kontinentalne Hrvatske održana je pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Zagrebačke županije .

Pripremio: Tomislav Radić

Foto: PR TZ Sveti Ivan Zelina