ŽUPANIJSKE SPORTSKE IKONE: Sadea Bećirović – želim si još pojedinačnu europsku i svjetsku medalju

Sadea Bećirović s karateom se prvi puta susrela kada je imala 5 godina, a za sve je bila “kriva” starija sestra Lea. Dok je Leu gledala kako “mlati” na ovom lijepom sportu i ona je poželjela biti dio te japanske borilačke vještine. 

Piše: Tomislav Pašiček

*Serijal “Županijske sportske ikone” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije.

“Na početku sam gledala sa strane i ponavljala što oni rade. Moj prvi trener Nediljko Piplica (karate klub Susedgrad) rekao je da ću biti šampionka i prava sportašica kad narastem. Sa 6 godina me upisao i počela sam trenirati”, prisjeća se Sadea Bećirović svojih početaka. Bila je uspješna od malih nogu.

“U svim uzrasnim kategorijama (učenice, mlađe kadetkinje, kadetkinje, juniorke, mlađe seniorke i seniorke) osvojila sam zlato na državnim prvenstvima, prvenstvima Zagreba i ostalim međunarodnim natjecanjima, sportašica Zagrebačkog karate saveza više puta.”, govori nam Sadea, hrvatska reprezentativka koja je već četiri godine članica karate kluba Samobor.

“Radom u klubu sam prezadovoljna. Radi se na profesionalnom nivou, dva puta dnevno treninzi, ljetne, zimske pripreme, a i veći izbor sparing partnera omogućava mi bolju prilagodbu protivnicima i bolji trening”, priča Sadea i dodaje:

“Za sada sam bila proglašena samo jednom sportašicom Samobora i Zagrebačke županije, ali sigurna sam da neće ostati na toj brojci. Velika je to stvar i poticaj za dalje, lijepo je biti najbolji u gradu i sretna sam zbog toga”.

Osim što je vrlo uspješna sportašica, kada nije na tatamiju jako je zaposlena.

“Studiram poslovnu ekonomiju na Ekonomskom fakultetu. Teško je uskladit dva puta dnevno trening i studiranje, ali uz pomoć mog trenera Darka Šimunca koji mi se maksimalno prilagođava za termine treninga, meni to ne predstavlja nikakav problem. I ovim putem mu želim zahvaliti na svemu što čini za mene”, kazala je Sadea Bećirović.

Jako je zadovoljna dosadašnjom karijerom, ali spremna je na još više.

“Uvijek može bolje. Ima još dosta stvari koje želim napraviti, čeka me još puno toga i veselim se izazovima”, rekla je i posebno izdvojila jednu medalju.

“Izdvojila bih zadnju ekipnu medalju sa Svjetskog prvenstva koja mi je posebno draga iz razloga što smo pred punom arenom u Budimpešti pobijedile baš reprezentaciju Mađarske i to mogu reći da smo ih “deklasirale” na prve dvije ploče s velikom bodovnom razlikom. (8:0 i 7:0). Bio je neprocjenjiv osjećaj utišati punu arenu njihovih navijača i osvojiti svjetsku broncu zlatnog sjaja”.

A baš na tom Svjetskom prvenstvu izvela je pravi podvig. 23- godišnja članica Karate kluba Samobor gubila je od Japanke Kame 3:1, a do kraja meča ostalo je svega 18 sekundi. No tada kreće nevjerojatna Hrvatica i tu borbu rješava u svoju korist! Senzacionalno, no za skromnu Sadeu baš i ne.

“Kažu da je to bio povijesni trenutak, ja to nisam tako shvatila, samo sam željela pobjedu više od ičega u tom trenutku i u tome sam uspjela. Gubila sam 3:1 pet sekundi prije kraja, napravila sam udarac nogom u tijelo za dva boda i došla do rezultata 3:3, ali zbog prednosti prvog poena sam svejedno i dalje bila u zaostatku za jedan bod. Na semaforu je bila sekunda i tri desetinke da postignem bod i pobijedim, ne događa se to često, ali sam u tom trenutku bila hladne glave i vjerovala sam da mogu, a kad vjerujete u sebe, ništa nije nemoguće i postigla sam još jedan bod te pobijedila”, prisjeća se Sadea.

Za kraj otkrila nam je koja joj je želja u budućnosti.

“Glavni cilj za budućnost je pojedinačna europska i svjetska medalja. Uz to nastaviti osvajati medalje kao do sada i biti u samom vrhu”, rekla je Sadea koju smo pitali, a s obzirom da je krenula u karate s pet godina kada bi potencijalnim novim zaljubljenicima u karate savjetovala da se počne baviti ovim sportom?

“Nisu jako bitne godine za karate koliko je bitna volja i želja za uspjehom, ali naravno da je najbolje što prije kao u svakom sportu. Treba biti ustrajan u svemu, a pogotovo u sportu i ako nešto jako želis i voliš to što radiš, godine su samo broj”, sa smiješkom je završila Sadea Bećirović.