ŽUPANIJSKE SPORTSKE IKONE: Alen Nokaj – u savate boksu osvojio je sve moguće, ali želi biti prvak svijeta

Alen Nokaj poznati je sportaš iz Svetog Ivana Zeline. Savate boks njegov je odabir iako i nije trebalo tako biti. Ako njega pitate trebao je postati nogometaš jer je, kao i skoro svaki klinac, i on volio napucavati loptu. 

Piše: Tomislav Pašiček

*Serijal “Županijske sportske ikone” ostvaruje se uz pomoć dodijeljenih sredstava Zagrebačke županije.

“Skoro svi u mojoj obitelji bavili su se borilačkim sportom pa sam i ja, eto krenuo tim stopama”, rekao je Alen Nokaj na početku razgovora.

Sjeća se da je današnja njegova trenerica Željka Jarec Bukal davne 2006. godine nastupala na Europskom prvenstvu u savate boksu, a malom se Alenu to sve skupa jako svidjelo.

“Nekako je posebniji borilački sport od ostalih, nekako je čišći. Nema tako teških i prljavih udaraca kao u drugim borilačkim sportovima. Dakle nisu dozvoljeni laktovi i koljena”, priča nam Nokaj. Savate boks bi preporučio svakome, posebno mladima  jer je dobar za koordinaciju, ali i za samoobranu.

“Najveća potpora u životu su mi obitelj, prijatelji, ali i ljudi iz Svetog Ivana Zeline. Od samog početka uz mene je trenerica Željka Jarec Bukal. Ona je oduvijek vjerovala u moje uspjehe i stvarno je uvijek bila tu i kada je bilo najteže”, priča nam član savate kluba Čigra koji je proglašen najboljim zelinskim sportašem u 2022. godini. To mu je već četvrti put da je najbolji u svom gradu.

“Zajednica sporta u našem gradu svake godine organizira proglašenje sportaša i sportašica, klubova i mladih nada i evo meni je to četvrti put da sam najbolji. Velika je to čast jer predstavljam svoj grad kroz sport i svaki put kada dođem na pozornicu osjećaj je isti. Posebno je to, sretan sam i nadam se još sličnim uspjesima u karijeri. To je jako bitno jer vidim da je grad uz mene i zajednica. Puno mi to znači”, dodao je Nokaj koji se prisjetio kakva mu je bila lanjska godina.

“Početkom godine nastupao sam na jakom natjecanju Budapest Open. To je možda i najmnogobrojnije natjecanje u Europi u našem sportu. Osvojio sam prvo mjesto, a u finalu sam bolji bio od belgijskog predstavnika. Kasnije sam nastupao na prvenstvu Hrvatske gdje sam isto postao prvak. Na Europskom prvenstvu u Rugvici stigao sam do drugog mjesta jer sam u finalu morao priznati Francuzu da je bio bolji od mene. Več sam bio viceprvak Europe 2017. godine, a u Rugvici sam praktički bio domaćin , stoga mi je žao što nisam stigao do zlata, a malo je nedostajalo. No biti i viceprvak Europe je velika stvar za mene i povijesni uspjeh. Nakon toga išao sam na World Combat Games u Saudijsku Arabiju i tamo sam zaustavljen u četvrtfinalu”, u dahu nam je ispričao Alen koji je još nešto za to natjecanje morao dodati.

“Izgubio sam od Kanađanina, ali moram reći da su me tamo suci baš pokrali. Čak i protivnik nije bio zadovoljan suđenjem, ali nismo se mogli žaliti. Znam da je ta medalja trebala biti u džepu i da sam ju trebao donijeti u svoj grad, ali nažalost možda je tako trebalo biti. Bilo mi je jako teško, ali i dalo motivaciju da budem još bolji”, objasnio je Nokaj.

I 2024. godina nosi sama sportska uzbuđenja za zelinskog sportaša.

“27. siječnja opet idem na Budapest Open, nakon toga se borim na Italia Openu u Trstu u veljači, a potom je i prvenstvo Hrvatske”, počeo je naš sugovornik. Upravo mu je prvenstvo Hrvatske jedno od najvažnijih natjecanja.

“Ako u travnju osvojim naslov prvaka na prvenstvu Hrvatske nadam se ponovnom pozivu u reprezentaciju jer u 2024. godini je Svjetsko prvenstvo u Sloveniji, u listopadu. Cilj mi je na državnom prvenstvu pokazati najbolju verziju sebe i dobiti mjesto u reprezentaciji. U Sloveniji bih volio ostvariti svoj san i postati svjetski prvak”, otkrio nam je Nokaj.

Htio je reći nešto i o radu u svom zelinskom klubu.

“Ima nas, treniramo. Imamo malu, srednju i veliku grupu i vrlo smo aktivni. Imamo puno talentiranih boraca, klinci su jako zainteresirani i nadam se da će netko od njih ići mojim stopama”, zaključio je zelinski borac.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!