ŽUPANI S PREMIJEROM U ČAKOVCU: Teme – razvoj sjevera Hrvatske, naglasak na prometnoj (ne)povezanosti

Razvojni sporazum za sjever Hrvatske bio je glavna tema posjeta premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara Čakovcu. Iskoristili su priliku kako bi pobrojali što su do sada učinili te što planiraju učiniti za daljnji razvoj sjevera zemlje ističući neophodnost suradnje sa županijama, gradovima i općinama. Uz pohvale i samohvalu, nije nedostajalo ni kritika.

Izvor: Media servis

Sporazum o razvoju sjevera Hrvatske težak više od 15 milijardi kuna potpisan je prije točno godinu dana, a odnosi se na ukupno pet županija. Sada su se premijer Andrej Plenković i ministri sastali sa županima i gradonačelnicima kako bi rezimirali što je napravljeno i što tek treba napraviti, a napraviti treba još puno toga. Prvenstveno po pitanju cestovne i željezničke povezanosti, čulo se na sastanku u Čakovcu.

“(…) Posebice ovu brzu cestu koja ide i prema Bjelovaru i prema Koprivnici. Isto tako treba riješiti obilaznice u Međimurju. Krapinsko-zagorska i Varaždinska županija su dobro povezane, ali isto tako ova poveznica između Varaždina prema Krapini mora biti kvalitetnija. To, naravno, podrazumijeva i ulaganja u ovom desetljeću u željezničku infrastrukturu.”

Rekao je premijer dok je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik SDP-a Mišel Jakšić tražio konkretne odgovore po pitanju roka izgradnje brze ceste do Koprivnice kao i željezničke trase od Križevaca do mađarske granice.

“Čuli smo da je potpisan ugovor i da je uvede u radove izvođač za Vojakovački Kloštar, ali bismo voljeli danas čuti što se događa s daljnjim rokovima i planovima prema samoj Koprivnici. Druga stvar oko prometne infrastrukture koja me zanima jest stanje drugog kolosjeka pruge Rijeka-Zagreb-Koprivnica-Budimpešta. Ono što se svako malo pojavi i vidi se da očito imamo problema s izvođačem radova na dionici Dugo Selo-Križevci.”

Saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar istaknuo je važnost cestovne povezanosti Varaždina s Ivancem, Lepoglavom te pritom i Zagorjem.

“To će biti izuzetno bitna cesta kada se izgradi jer su sada ogromne gužve kroz naselja koja su izuzetno gusta i u kojima je lokalno ogroman promet, a i međužupanijski promet je jako velik. Samo želim svima u Hrvatskim cestama koji rade na javnoj nabavi da taj natječaj prođe normalno, da se nađe dobar izvođač i da iduće godine odradimo jedan veliki dio ceste.”

Da treba više raditi na prometnoj povezanosti istaknuo je i međimurski župan Matija Posavec s naglaskom na gradnju ceste od Čakovca do Varaždina. Govorio je i o projektima ulaganja u zdravstvo i obrazovanje dio kojeg je i revitalizacija Centra znanja u kojem je održan sastanak.

“Što se tiče zdravstva, obnovit ćemo zgradu za palijativnu medicinu. Također ćemo dograditi prostor za biokemijski citološki laboratorij za tzv. vađenje krvi. To je samo jedno u nizu ulaganja u zdravstvo s obzirom da danas otvaramo i odjel pedijatrije, da smo obnovili abdominalnu i dječju kirurgiju i da se obnavlja i cijela Županijska bolnica i Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu. Tu je i ugovor za izradu projektne dokumentacije izgradnje nove osnovne škole u Nedelišću.”

Osim prometne povezanosti, neophodno je osiguravanje radnih mjesta kao i briga za socijalno ugrožene građane. Prioritete je istaknuo ministar rada Marin Piletić.

“Svakako naglasak je na poticanju zapošljavanja i socijalno uključivanje. Posebnu pozornost želimo posvetiti zapošljavanju mladih, razvoju socijalnih inovacija, pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama objedinjeno kroz ovu prioritetnu os pri zdravstvu i naravno, obrazovanje i cjeloživotno učenje.”

​Sve u svemu, pred vladajućima, ali i županima i gradonačelnicima je još jako puno posla u svim aspektima razvoja sjevera zemlje. Iako su se na sastanku mogle čuti pohvale, kako od vladajućih tako i oporbenjaka, na ono što je učinjeno u proteklih godinu dana, ostaje za nadati se da ćemo do kraja 2023. vidjeti konkretne rezultate.