ŽRTVA DRSKE PRIJEVARE: U Istri prodavao kutiju za alat i ostao bez više tisuća eura

Policija savjetuje građanima da budu oprezni te da čuvaju svoje osobne podatke kako ne bi postali žrtve kaznenog djela poput ovog što se dogodio u Istri.

U priopćenju PU istarske se kaže:

Porečka policija zaprimila je prijavu 75-godišnjaka koji je prevaren prilikom kupoprodaje kutije za alat.

Naime, oštećeni je ostvario telefonski kontakt sa nepoznatom muškom osobom putem mobilne aplikacije s ciljem ostvarivanja kupoprodaje kutije za alat, da bi potom dao podatke o bankovnoj kartici i pristupne PIN-ove svog bankovnog računa.

Jučer je 75-godišnjak primijetio da mu s računa nedostaje više tisuća eura koji su podignuti sa računa u nekoliko navrata te je posumnjao da mu je novac otuđila osoba kojoj je dao svoje podatke.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja.

Iz navedenog primjera vidljivo je kako je izrazito važno štiti svoje osobne podatke, bez obzira da li ih štitite u stvarnom ili virtualnom svijetu. Nezaštićeni osobni podaci u rukama počinitelja mogu se upotrijebiti prilikom počinjenja različitih kaznenih djela, a žrtvama mogu stvoriti i niz drugih problema, koji u nekim slučajevima mogu trajati i cijeli život.

Kako biste to izbjegli, policija savjetuje sljedeće:

  • ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj,  broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ukoliko niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • ne potpisujte dokumente ukoliko niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima
  • u slučaju da posumnjate da je netko zloupotrijebio vaše osobne podatke, prijavite događaj policiji.