ZORAN MILANOVIĆ: Nismo lijepi, ali smo dobri, dajte nam šansu – glasajte za nas

Zoran Milanović (Foto: Facebook)
Zoran Milanović (Foto: Facebook)

“Ovo je koalicija svih lijepih boja, ali kao što kaže poslovica boje su u nama i ljepota je u očima promatrača. Nismo lijepi, ali smo dobri. Glasajte za nas”, rekao je Zoran Milanović, šef SDP-a i predvodnik Narodne koalicije na središnjem skupu u Zagrebu.

“Pred prvi srpnja 2013. imao čast na kojoj se i danas zahvaljujem sudbini, da držim govor povodom ulaska moje domovine u EU. Kakav trenutak, kakva šansa. Tri godine kasnije Hrvatska ide naprijed, Hrvatska raste i ne smijemo to zaustaviti. U ponedjeljak je početak kvalitetnog ostatka našeg života. Nema veresije. Idemo po pobjedu, ali ne po dominaciju, po silu, po zatiranje kulture, po ubijanje reforme obrazovanja. Imamo republiku koja je izborena u Drugom svjetskom ratu i koju su 50 godina kasnije naši branitelji gradili. Toga se ne treba stidjeti.

Prije tri godine sanjao sam otvorenih očiju svoju zemlju kako se pridružuje eliti zapada. Pripadamo li tamo? Jesmo li parcela ili domovina? Jesu li naša djeca zaslužila biti u kategoriji s Nizozemcima, Šveđanima, Dancima… Da ostanu ovdje u domovini, a samo umovima idu na zapad. To je Hrvatska, to je zapad. Idemo na zapad, tamo nam je mjesto. Balkan u sebi moramo prvo osvijestiti, onda prezreti. Ta kultura nije nešto što nas treba određivati. Težak rad, strogi kriteriji, ne poreznom utajom, ne varanjem, ćemo doći do rezultata, doći do onog što nam pripada – materijanlno i duhovno bogatstvo. Ljudi, koji imaju puna srca i širom otvorene oči.

Za Hrvatsku nisam značajan i dovoljno velik da imam planove, ali imamo ih svi zajedno. Zadnjih osam mjeseci opći dojam je slabost, drhtavost, nemamo vlast, institucije posrću, gledaju nas sa strane kao slabiće. Zahvaljujući HDZ-u nude nam kamate kao da smo iz Afrike. U četiri mjeseca su uspjeli to napraviti. Dajte nam šansu da vodimo zemlju još četiri godine. Bit će teško, ali pokazali smo da znamo i hoćemo. Spremni smo razgovarati sa svakim u hrvatskoj politici tko ima rješenje i tko od problema radi rješenje, a ne obrnuto. S takvima ne mogu raditi. Želim još nekoliko godina služiti svojoj domovini, nakon toga… Nitko ne bi trebao provesti cijeli život u politici. Ali to je moj osobni odabir. Jedan je cilj, izborna pobjeda je samo sredstvo. Cilj je jaka Hrvatska, na kojoj nam zavide, Hrvatska jakih vrijednosti, koja je na zapadu, koju će svi gledati s divljenjem. Našu ljepoticu. Priglimo je. Izađi i bori se!”, poručio je Milanović.