ZORAN MILANOVIĆ: Ne vraćam se u SDP, a utrka za predsjednika RH “djeluje užasno daleko”

zoran milanović

Zoran Milanović, bivši premijer i predsjednik SDP-a, gostovao je u Dnevniku Nove TV, te komentirao aktualne političke događaje, ali i nagađanja o njegovom povratku u SDP i kandidaturi za hrvatskog predsjednika.

Govoreći i odnosima sa Slovenijom Milanović je rekao: “Slovenci su baš dobri susjedi. Postoje tu neki kompleksi. Sjetite se slučaja Ljubljanske banke, on je završio jako loše za Sloveniju. Ali na Europskom sudu za ljudska prava”. Ne obazire se previše niti na upozorenje Jean-Claudea Junckera, predsjednika Europske komisije, jer je, kaže, Hrvatska bila ucijenjena ugovorom o arbitraži. “Mi smo na taj ugovor morali pristati, pristale su skoro sve stranke u parlamentu. Nakon toga smo se dogovorili oko arbitara. Ti arbitri su uhvaćeni u varanju što su priznali svojim ostavkama. Kako nakon toga netko tko drži do prava, morala i vjerodostojnosti sudovanja može tvrditi da je ta presuda validna ja ne znam”, rekao je Milanović za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da se nema smisla svađati te da Vlada u ovom trenutku radi ono što može raditi jer “situacija nije dramatična”.

O vanjskoj je politici rekao da Hrvatska treba slijediti svoje interese. “Moraš se boriti za svoje interese. Kada čujem da netko slijedi Bruxelles ne osjećam se dobro”, kaže Milanović.

Odnosi sa susjedima i nisu tako loši, rekao je, a da se ne bi moglo normalno živjeti. Iznio je i neka neslaganja s politikom predsjednice Grabar-Kitarović, poput inzistiranja na Inicijativi triju mora, što je nazvao “starom tlapnjom”.

“Nama je Jadran dosta. To je smiješna ideja kojom prije svega na živce idete Berlinu, pa čak i Moskvi. To je nepotrebno, drži se svoga”, kaže Milanović.

Na pitanje voditelja Mislava Bage hoće li u utrku za Predsjednika Republike kao nezavisni kandidat, Milanović kaže da u ovom trenutku ne zna hoće li u tu utrku jer mu “to djeluje užasno daleko”.

“Ne svrbi me to. Ja sam postao predsjednik stranke kao autsajder. U stranci nisam imao skoro nikakvo utemeljenje, nekim ljudima sam bio hladan tuš”, rekao je Milanović.

Nije mu svejedno zbog pada rejtinga SDP-a, ali se suzdržao od više komentara, priznajući da ne želi da netko pomisli da se vraća. “A to nije istina, ja se ne vraćam u SDP”, izričit je bio Milanović.

Nije dao savjet ni za Davora Bernardića. “Svaki savjet je patroniziranje u poziciji kad si predsjednik SDP-a, to ga umanjuje. Ja to ne želim raditi. To su radili meni. Možda su to oni sitni glasovi koji su nam nedostajali svaki puta kad bi dobili preko 30 posto da dobijemo još pola posto. Ali sve je to dio utakmice. Sad plakati za tim… nisam plakao ni tada”, rekao je Milanović.

Komentiraj