ZNANSTVENIK RUDAN O KORONAVIRUSU: Glavni krivac za dizanje panike su mediji – problem je neznanje

Podijelite članak

Akademik Igor Rudan, jedan od najvećih i najcitiranijih znastvenika danas, član Kraljevskog društva u Edinburghu i direktor Centra za globalno zdravlje Sveučilišta u Edinburghu, danas je na “Edward Bernays” Visokoj školi za komunikacijski menadžment komentirao trenutnu situaciju u Hrvatskoj, a u vezi s pojavom koronavirusa.

Izvor: Media servis

Rudan smatra da se zasad ne događa ništa što epidemiolozi nisu očekivali. Na pitanje koliko su podaci iz Kine pouzdani i treba li se globalna zajednica brinuti skriva li NR Kina neke podatke o virusu ili oboljelima, Rudan smatra da za to nema opravdanih razloga.

Tvrdi, jako dobro poznaje sustav s obzirom da je radio s njihovim znanstvenicima kao član Kineske akademije znanosti. Uspoređujući trenutnu situaciju s pojavom virusa SARS, kad su Kini trebali mjeseci da obavijesti Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Rudan tvrdi, s koronavirusom to nije bio slučaj, već je cijeli svijet o virusu znao i prije pojave prvih smrtnih slučajeva.

“Ovo što oni rade je duboko humanitarno, da su na štetu svoje ekonomije odlučili spasiti te ljude koji su mahom ionako stariji i bolesni. Ovo je vrlo humana odluka od njih i od svega što sam dosad vidio, smatram da se ponašaju iznimno korektno.”

“Glavni krivac” dizanja panike su mediji, smatra Rudan. “Problem je neznanje i nekritičnost u interpretaciji svih tih ogromnih količina informacija. Informacije koji mediji plasiraju biraju se temeljem toga koliko će “klikova” privući, a ne temeljem toga jesu li bitne ili nisu za razumijevanje ove epidemije i tu je sad nastao cijeli problem. O ovome se jednostavno previše piše i priča, ali ćemo za nekoliko mjeseci vidjeti da je to sve skupa bilo jako puno buke oko vrlo malo toga.”

Međutim, nekog opreza ipak treba biti: “Oprez je nužan jer se suočavamo sa situacijom koja nam je dosad potpuno nepoznata. Prvi put u povijesti ljudske vrste jedan novi virus pokušava se nastaniti u našoj populaciji dok je on u nama, on mutira i nadajmo se da će mutirati na stranu gdje će se sve više prilagođavati i činiti što manju štetu jer je to u interesu i njemu i nama.”

Može se dogoditi da virus mutira u onu stranu koja će za ljude biti opasnija i to je ono što nas brine, tvrdi Rudan, ali kao i u svakoj pandemiji, to je malo vjerojatno:

“U cijeloj ovoj priči i u svim dosadašnjim pandemijama, uvijek imamo straha da ne krene na gore, i onda pandemija prođe i mi odahnemo. Nadajmo se da će tako biti i sada. Ako ipak krene nagore, o tome ćete svi biti obaviješteni i onda ćemo pojačati mjere.”

Komentiraj