ZNANSTVENIK LAUC: Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva

Blizu smo ili smo čak na samom vrhuncu epidemije. Ali to znači i da je sad najopasniji trenutak i da moramo biti oprezni, izjavio je u Dnevniku HTV-a Gordan Lauc, znanstvenik i član Znanstvenog savjeta Vlade. Možemo očekivati dvostruki broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva, upozorio je. 

– Brojevi su veliki, ali ih treba staviti u kontekst. Tjedni prosjek u Hrvatskoj je negdje iznad 450, a druge su zemlje na znatno višem broju, Belgija je na skoro 2.000. Brojevi nisu neočekivani. Ne znam što nas čeka idući tjedan. Pokušavamo to predvidjeti. Naznaka je dobrih vijesti da smo do prije nekoliko dana, na tjednoj bazi imali dvostruko više zaraženih. Sada taj broj stagnira i trenutno smo na 60 posto. U Zagrebu je taj broj počeo padati i ranije i ispod smo 50%. Brzina usporava, kazao je Lauc za HRT.

“Siguran sam da nećemo doći na brojke iznad 5 tisuća”

Nažalost, dodao je, hospitalizacije i smrti kasne dva do tri tjedna. “Siguran sam da nećemo doći na brojke iznad 5 tisuća, ali možemo doći na 4 tisuće. Tako da ćemo mi sigurno u hosoitalizacijama i po broju mrtvih doći na vjerojatno dvostruke brojke od današnjih. Ako ne i više, naglasio je Lauc.   

– Istraživanja su nam pokazala procijenjene učinke pojedinih mjera. Jedina doista učinkovita mjera koju netko može propisati je – zabrana okupljanja većeg broja ljudi. Sve drugo je na osobnoj razini. Vrlo je važno znati da virus ostaje lebdjeti u zraku i da je bitno da se u istom prostoru na duže vrijeme zadržava što manje ljudi. Bitno je prozračivati prostore. Ako udahnete virus, on mora proći nekoliko vaših linija obrane prije nego vas zarazi. Ako udahnete 10 virus ima veću šansu. A ako udahnete milijun – puno je veća šansa, objasnio je. 

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106. Među njima je 1027 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 74 pacijenta. Preminulo je 20 osoba.

Odgovori