ZNANSTVENIK LAUC: Debljina je najveći faktor rizika teškog oblika korone i smrti

Pretilost je i za pojedinca i za društvo veći faktor rizika od toga što se netko mlad i zdrav nije cijepio, ili ne nosi masku, kaže naš znanstvenik Gordan Lauc.

Na Facebooku piše:

Životna dob je najveći faktor rizika za bolest i smrt. Stari imaju nekoliko tisuća puta veću šansu da će ih ovaj virus pobijediti od mladih, no godine su samo indikator metaboličke slabosti pojedinca. Pravi rizik je opće stanje organizma, a ne broj kalendarskih godina.

Prevelika tjelesna težina je najveći faktor rizika. Istraživanje objavljeno u vrlo uglednom časopisu JAMA Surgery jasno pokazuje da gubitak viška kilograma umanjuje rizik teškog oblika bolesti za cca 60%, a rizik od smrti za više od 70%.

To je usporedivo sa zaštitom koje daje cijepljenje nakon 6 mjeseci, a daleko više štiti od bilo kakvih „mjera“, maski i slično.

To da je debljina najveći faktor rizika znamo još od ožujka 2020. godine. Svi oni koji se u 22 mjeseca nisu sami potrudili skinuti višak kilograma, nemaju nikakvo moralno pravo drugima prigovarati da se nisu cijepili, ne nose masku, ne održavaju distancu i sl.

Pretilost je i za pojedinca i za društvo veći faktor rizika od toga što se netko mlad i zdrav nije cijepio, ili ne nosi masku. Fascinantno je kako si neki pretili ljudi daju pravo da prigovaraju drugima, a sami nisu spremni učiniti ništa da eliminiraju najsnažniji faktor rizika.