ZNANSTVENIK ĐIKIĆ: Politika se umiješala u zdravstvo – virus nije oslabio i bit će još gore

U Hrvatskoj se politika otvaranjem izbora umiješala u javno zdravstvo, a koronavirus nije oslabio – tvrdi naš poznati znanstvenik dr. sc. Ivan Đikić.

Zanimljivo da se Đikićeva izjava razlikuje od one Dragana Primorca, člana Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji je jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao da postoje gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija.

U HRT-ovoj emisiji Studio 4 Đikić je rekao kako je važno reći građanima da je percepcija da smo savladali virus i riješili ga se očigledno bila kriva.

– Poruke koje smo dobivali nisu trebale biti toliko čiste da smo virus pobijedili, nego smo trebali znati da nam je prije dva-tri tjedna situacija bila vrlo slična kao u siječnju ili veljači, kad nismo imali simptome zaraze u široj populaciji, a virus se širio. I ovo što danas vidimo je posljedica događaja u zadnja možda dva do tri tjedna, rekao je Đikić i dodao kako smo s popuštanjem mjera dopustili virusu da se unutar naših žarišta razbukta, a otvaranjem granica doveli veći broj zaraženih osoba iz inozemstva. Kaže da je nepotrebno upirati prst, ali da je važno da Stožer shvati greške i što prije ih ispravi.

– U Hrvatskoj, nažalost, politika se umiješala u javno zdravstvo otvaranjem ovih izbora. Apsolutno mi je jasno da su izbori važni, ali izbori i politički spinovi nisu važniji od zdravlja građana, poručio je Đikić, koji smatra da su u Stožeru često bili kontradiktorni. U Hrvatskoj imamo poruke da je virus oslabio, kaže, na temelju izjava jednog talijanskog liječnika, dok su zanemarene tisuće izjava znanstvenika i stručnih podataka. Naveo je da Oliver Vugrek, vodeći genetičar s Instituta Ruđer Bošković, sekvencionirao 21 sekvencu virusa koji su izolirani u Hrvatskoj te da na temelju podataka kaže da je virus danas identičan kao prije dva-tri mjeseca.

– Znači, virus nije oslabio, i to je činjenica, poručio je Đikić, dodavši da su simptomi bolesti danas blaži, ali ne zato što je virus oslabio, već zato što su okolina i uvjeti pronalaska oboljelih drugačiji.

Ne treba nam panika, ističe, ali ni dociranja da je sve u redu i pod kontrolom radi političkih interesa, dodavši da je politika tu ušla u sferu struke te da stručnjaci vrlo često zbog pritiska ne mogu javno reći svoje mišljenje. Trenutno su klinički odobrena dva lijeka, što nam daje puno bolju šansu za sprečavanje smrtnosti i kod onih koji su stariji i u kritičnoj populaciji. Još uvijek smo u prvom dijelu pandemije, tvrdi. U Hrvatskoj smo s pravilnim mjerama postigli dobar uspjeh, ali s popuštanjem smo pokazali da u našoj populaciji još uvijek postoji, dodao je, i tako smo došli do druge pojave virusa unutar prvog vala.Đikić je naveo da je na temelju seroloških testova 80.000 hrvatskih građana zaraženo virusom, a da je sad taj broj značajno viši.

Rekao je da će broj zaraženih rasti, samo je pitanje koliko ćemo ljudi testirati kako bismo znali taj broj. – Situacija danas nije najgora jer će nam biti još gore, brojevi će sigurno rasti i moramo se s time suočiti kao s činjenicom, rekao je Đikić.

Komentirao je i sporove oko odlaska u samoizolaciju nakon kontakata sa zaraženim osobama, poput susreta premijera Andreja Plenkovića s tenisačem Novakom Đokovićem, koji je pozitivan na koronavirus. – Virus se prenosi kapljično. Ako je u prostoriji osoba koja je zaražena, ako smo mi bliže od metar i pol, mi imamo šansu biti zaraženi, naglasio je Đikić.

Rekao je da cijeni Alemku Markotić, ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, ali je spomenuo njezinu izjavu da u situaciji dodira sa zaraženom osobom ne bi otišla u samoizolaciju, izrazivši uvjerenje da će je korigirati.

Komentiraj